BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csapás a devizahitelesekre: szárnyal a frank

A forint kedden szűk tartományban mozog az euróval szemben, de a frank erősödése újabb csapást mér a devizahitelesekre.

Fél 6 körül

Az eurót 279,4 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon, mely majdnem fél forintos gyengülés fél óra alatt.

Az euró közben 1,248-as szint környékére gyengült az alpesi devizával szemben, a dollárral szemben az 1,31-es támasznál állt meg az euró.

A svájci frank 224 forintba kerül, mely egyre jobban közelít a frank/forint történelmi záróárának mélypontjához: a nyáron kialakult mélypont 224,48-as szinten található. A napon belüli történelmi mélypont akkor 226,5 forintos frankárfolyamon alakult.

5 óra után

Az európai vezető tőzsdeindexek elvesztették előnyüket, így napon belül mínuszba kerültek, a romló hangulatban pedig nem tudott javítani az euró. Az amerikai vezető tőzsdeindexek minimális esésben állnak: a Dow 7,08 pontos, az S&P500 0,6 pontos, a Nasdaq 6,33 pontos mínuszban tartózkodik.

Az euró délután gyengült a vezető devizákkal szemben, az 1,25-ös lélektani szintet többször is elveszített a frank ellenében. Az alpesi devizát így 223,4 forinton jegyzik a bankközi piacon: 223 és 223,5 forint között ingadozik az árfolyam. Az euró 1,3128-on tartózkodik a dollárral szemben. A zöldhasú ára 212,6 forint.

4 óra után

Nagyobb volatilitásokra figyelmeztetnek elemzők a devizapiacon, ugyanis kisebb forgalom jellemző az év végén. A The Wall Street Journal cikkében arra figyelmeztet, hogy a heves ingadozások valószínűsége megnő ilyenkor. Michael Woolfolk, a Bank of New York Mellon elemzője a WSJ-nek elmondta: a volumen harmada a normálisnak. Új pozíciókat nem vesznek fel, csak védik magukat a szereplők.

A forint hajszálnyit erősödött: 279-es szinten jegyzik az eurót, a frankot azonban 223 forint körül jegyzik, és délután 223,5-ös szinteket is láthattunk.

Negyed 3 után

Az euró gyengült a vezető devizákkal szemben, délután ismét megfordult az 1,25-ös szint környékén a frank ellenében, így az alpesi devizáért 223 forintot kell adni: a napon belüli gyengülés mértéke majdnem eléri az 1 százalékot. Közben a hazai deviza jegyzése gyakorlatilag nem változott az euróval szemben, így a frankkal szembeni esés külső okoknak tudható be.

Fél 2 után

A svájci frankot tartósan 220 forint felett jegyzik a bankközi devizapiacon. A frank/forint keresztárfolyam hosszabb ideje tartózkodik a lélektani határ felett, mint nyáron. Az akkor kialakult 226 feletti rekord egyelőre nincs veszélyben, de délelőtt 223 forintot is kértek az alpesi devizáért. A pillanatnyi árfolyam 222,5 forint.

Ezt a gyenge szintet egyrészt az okozta, hogy a Fitch Ratings leminősítése után a forint két egységet veszített az euróval szemben, mely azóta három egységre kúszott fel. Az eurót 279 forint felett jegyzik a bankközi piacon, kedden viszonylag szűk intervallumban mozog a forint: 278,8 és 279,4 között. Egyes elemzők szerint megindulhat a spekuláció azzal kapcsolatban, hogy bóvli kategóriába minősítik Magyarországot. A karácsony előtti leminősítéskor 276 forint alatt jegyezték a közös európai devizát.

A másik tényező pedig a svájci frank folyamatos erősödése, és az euró gyengélkedése. A svájci gazdasági teljesítménye jobb, mint az eurózónáé, így egyes elemzők szerint ez alátámasztja a frank erősödését. Másrészt az eurózóna adósságválsága mélyül, egyre többen vélik úgy, hogy Portugália sem tudja megoldani problémáit nemzetközi segítség nélkül.

A devizapiaci folyamtokról részleteket itt olvashat:

Csapdában az eurózóna - Mi csak reménykedhetünk

A svájci frank átok - Borzasztó lehet 2011 a frankhiteleseknek

Az euró kurzusa az 1,265-ös szintről 1,255-re változott az alpesi devizával szemben egy napon belül. Az euró a múlt héten folyamatosan történelmi mélypontokon tartózkodott a frankkal szemben.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Elemzők úgy vélekednek, hogy Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kormányzója tehetetlen a frank erősödésével szemben, és csak figyelheti az eseményeket. Változás akkor következhet be, ha az eurózónára nehezedő nyomás enyhül. Ha nem történik trendváltás, akkor a frankhiteleseknek tartósan 220 forint feletti szintekre kell számítaniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.