BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfél éve nem látott csúcsteljesítményt nyújt az euró

Az euró kissé gyengült pénteken, de várhatóan így is a legjobb heti teljesítményét nyújtja az utóbbi húsz hónapban a dollárral szemben.

Az uniós közös valuta a profitrealizálás hatására gyengült, azt követően, hogy csütörtökön 1,3383 dolláros szintet ért el, miután az Európai Központi Bank azzal a célzással lepte meg a piacokat, hogy esetleg növeli a kamatlábakat az infláció megfékezésére. Az eurót végül is 1,3338 dollárral jegyezték, valamivel az amerikai záráskori szint alatt.

"Az Európai Központi Banktól érkező jelzések is megerősítik azt a véleményünket, hogy az EKB emeli a kamatot, még mielőtt ezt a Fed megteszi" - vélekedett Ken Wattret, a BNP Paribas eurózóna-szekciójának vezető közgazdásza a Reutersnek nyilatkozva.

Ugyanakkor Tsutomu Soma, az Okasan Securities külföldi értékpapírokkal foglalkozó részlegének menedzsere úgy vélte, az euró erősödése nem több, mint fedezeti vásárlás, amely a tavaly év végi medve hangulatban bekövetkező túlzott eladási rohamot ellensúlyozza. "Tekintettel arra, hogy a régió fiskális problémái nem megoldottak, a befektetők óvatosak lesznek az árfolyam további emelését illetően" – vélekedett az elemző.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.