BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nyugodtabb lehet az eurózóna

A spanyol kötvényaukció sikerrel zárult, de a hozam igen magas, majdnem 1 százalékponttal emelkedett az előző eladáshoz képest.

Spanyolország sikeresen adta el a 3 milliárd eurónyi 5 éves államkötvényt 4,542 százalékos átlaghozamon - közölte a központi bank.

A nemzetközi hangulat nem tekinthető kedvezőnek, az európai vezető tőzsdeindexek vegyes képet mutatnak azelőtt, hogy Spanyolország 2011-ben először a piacra megy.

Az FTSE100 0,3 százalékos esésben állt az aukció előtt, és a Stoxx Eurpoe 600 is gyengül, 0,24 százalékkal jár tegnapi záró értéke alatt az aukció előtt. A CAC40 0,43 százalékos emelkedésben, a DAX stagnálást mutat.

Chaira Cremonesi, az UniCredit londoni stratégája szerint az aukció jól siekrült. A másodlagos piacon 4,635 százalékos forognak a papírok, november 4-én az előző eladásnál még 3,576 százalékon alakult az átlaghozam. A hozamemelkedés jelentős.

Pavan Wadhawa, a JP Morgan londoni közgazdásza szerint a nagyobb kérdés a Portugál kötvényaukció volt, mely sikerrel zárult szerdán. Portugália sikerrel adott el 1,25 milliárd euró értékben kötvényeket.

A spanyol és a német 10 éves kötvények hozama közti különbség gyakorlatilag mozdulatlan maradt csütörtökön: 1 bázisponttal csökkent, 239 bázispontra a hozamfelár. November 30-án tetőzött 298 bázison a Bloomberg adatai alapján. A spanyol irányadó ráta 1 százalékos pluszban áll, tegnap 5,4 százalékkal emelkedett, mely a legnagyobb menetelés május 10-e óta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.