BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb a frank - A régió legjobb devizája a forint

A forint a régió legkiemelkedőbben teljesítő devizája napon belül, és némileg eltávolodott a lélektani 220-as szint környékéről a frankkal szemben. A Portugál kötvényeket megvették, így a piac némileg megnyugodhatott, de valószínűleg csak rövid távon.

A forint erősödött az euróval szemben szerdán azután, hogy Portugália sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre. A forint a reggeli 278-as szintről erősödött az euróval szemben egészen 275,46-ig. A forint erősödésének köszönhetően a svájci frank árfolyama is kedvezőbb tartományba került, 218 forint az alpesi deviza, délelőtt 220 körüli szinten tartózkodott a kurzus.

A hazai deviza 0,86 százalékot erősödött a közös európai fizetőeszköz ellenében napon belül, a lengyel zloty 0,47 százalékot menetelt. A cseh korona 0,34 százalékkal áll kedvezőbb szinten a tegnapi zárónál, míg a román lej árfolyama alig változott, mindössze 0,069 százalékkal erősödött.

A lengyel zloty 9 havi csúcsra erősödött az euróval szemben, ugyanis a piacon azt feltételezik, hogy a központi bank emeli a jegybanki alapkamatot a következő kamatdöntésen. A zloty 3,8454-es szint alá erősödött az euróval szemben, mely április 9-e óta nem látott árfolyam - jelenti a Bloomberg.

Az európai részvényindexek 28 hónapos magasságban állnak, és két napja erősödnek, melyet az a spekuláció fűt, hogy az Európai Uniós mentőcsomagot megemelhetik. Az európai vezető tőzsdeindexek, az FTSE100 kivételével 1 százalék feletti pluszban tartózkodnak.

Portugália sikeres kötvényaukciót hajtott végre: azonban nem teljesen nyugodhatnak meg a piacok, mert az ibériai országnak még 18 milliárd euró értékben kell kötvényeket eladnia ebben az évben, hogy finanszírozza adósságát, így a mai 1 milliárd eurót meghaladó kibocsátás ezen szint mellett eltörpül.

A teljes megnyugvás azért is maradhatott el, mert a nagy kérdés nem Portugália, hanem Spanyolország, mely méreténél fogva az egész eurózónát bedönteni – az egész Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt felemésztheti –, ha fizetőképtelenné válik – vélik elemzők.

Az euró stabilizálódott a bankközi devizapiacon, 1,26-os árfolyam felett jegyzik a svájci frankkal szemben. A közös európai fizetőeszköz egy fontos technikai szint, a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik a dollárral szemben (mely 1,3 felett található). A fundamentumok sem kedveznek az eurónak, így a stabilizáció meglehet, hogy csak átmeneti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.