BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén

A CEE Stox Exchange csoport, mely magában foglalja a bécsi, budapesti, prágai és ljubljanai tőzsdét kijelentette: a Budapesti Értéktőzsdén a forgalom esni fog ebben az évben a magán-nyugdíjrendszer effektív államosítása miatt.

„Senki sem tudja, hogy mi fog történni” a megtakarításokkal, de „talán nem fog visszatérni a piacra likviditás formájában” – mondta Michael Buhl, a Bécs-központú tőzsde társ-vezérigazgatója.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke átirányította a munkavállalók kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarításait az államhoz, hogy elérje az Európai Uniós hiánycélt. A magánkasszáknál 350-400 milliárd forint maradhatott a 3 ezer milliárdból. A magánkasszák ekkora összeget fektettek be többek közt részvényekbe, mielőtt a kormány ultimátumot adott a pénztári tagoknak, ha nem lépnek át az állami rendszerbe, elveszítik állami nyugdíjukat – írja a Bloomberg.

A változtatás előtt a magánkasszák a kereskedési volumen 20-25 százalékát adták a pesti tőzsdén, mondta Buhl.

Bloomberg - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.