BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína már kevésbé szereti az amerikai adósság finanszírozását

Kína decemberben, az egymást követő második hónapban ismét csökkentette amerikai kincstárjegy-állományát.

Az AP jelentése szerint az állomány decemberben 4 milliárd dollárral, 892 milliárd dollárra csökkent. Az előző hónapban Kína 11,2 milliárd dollár értékben adott el amerikai kincstárjegyeket. Egy évvel ezelőtt Kína még közel 895 milliárd dollár értékben birtokolt amerikai államkötvényeket.

Mindennek ellenére, Kína továbbra is az amerikai államadósság legnagyobb tulajdonosa. A  hírügynökség szerint a washingtoni kormány óriási összegben ad el államkötvényeket a rekord összegű deficit finanszírozására. Prognózisok szerint az idei deficit összege eléri az 1,65 ezer milliárd dollárt, az eddigi legmagasabb szintet.

Tavaly a hiány összege 1,3 ezer milliárd dollár volt. Az amerikai kincstárjegyek iránt külföldön jelentkező kereslet csökkenti az adósságpapírok kamatát, ezért Washington számára létfontosságú a külföldiek érdeklődésének fenntartása.

Japán 883,6 milliárd dollár összegű amerikai kincstárjegy-állománnyal rendelkezik, Nagy-Britannia pedig 541,3 milliárd dollár összegű amerikai adósságot birtokol. Az amerikai kincstárjegyek mintegy kétharmada külföldi kormányok és központi bankok tulajdonában van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.