BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Líbia és az Orbán-csomag nyomta le a héten a forintot

A forint gyengült a héten az euróval és a frankkal szemben, melyet elsősorban a romló nemzetközi befektetői hangulat okozott, de az is hozzájárulhatott, hogy az "Orbán-csomagot" az előzetes várakozásoknál később ismerheti meg a piac.

A forint gyengült a héten az euróval szemben azelőtt, hogy a kormány bejelentené a strukturális reformokat. A közös európai devizát 273 forinton jegyzik, melyre a hét elején kialakult 270-es árfolyamról esett a forint. Az eurót a héten a lélektani 275 forintos árfolyam fölött is jegyezték a bankközi piacon.

A forint 1,15 százalékot esett a héten az euróval szemben, a lengyel zloty ennél nagyobb, 1,45 százalékos gyengülést könyvelhetett el. A cseh korona 0,1 százalékot esett ebben az időszakban, míg a román lej erősödni tudott.

A kormány március 1-jén jelenti be a költségvetési reformcsomagot, mely az előzetes várakozások szerint 600 milliárd forint körül lehet, és nagyobb része kiadáscsökkentésből fog állni. A kormány csomagja – és annak fogadtatása – alapvetően meghatározhatja a forint árfolyamának alakulást.

Hajszálra a bóvlitól

Mint ismert, a három nagy hitelminősítő a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot, negatív kilátással. Ez azt jelenti, hogy nagyobb az esélye a leminősítésnek, mint a besorolás változatlanul hagyásának. Ha a Moody’s, a Standard & Poor’s vagy a Fitch elégtelennek minősítené a magyar csomagot, és „bóvliba” rontaná a hitelbesorolást, akkor a forint is jelentős gyengülésen menne keresztül. Ha jelentős strukturális átalakításokat tartalmaz a csomag javítva a költségvetés középtávú fenntarthatóságát, nagy kiadáscsökkentéssel, akkor a forint erősödhet.

A költségvetés jelenleg a GDP százalékában 3-5 százalékos strukturális hiánnyal küzd, melyet az ágazati különadók (360 milliárd forint), és a költségvetésbe becsatornázott magán-nyugdíjpénztári befizetések (530 milliárd forint) tömnek be.

„Március 1-je vízválasztó lesz a forint számára” – mondta Lutz Karpowitz, a Commerzbank frankfurti közgazdásza. A forint árfolyama attól függ, hogy az intézkedések meggyőzik-e a piacot – tette hozzá a szakértő. Korábban a kormány azt közölte, hogy február 16-án tárgyalják a csomagot, és február 28-án már el is fogadhatják.

Látható, hogy a globális kockázatkerülés közepette, és a magyar csomag néhány napos késésének tudatában sem fordultak el a befektetők Magyarországtól. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a héten 3, 5 és 15 éves kötvényeket értékesített, és hozamemelkedéssel ugyan, de hatalmas kereslet mellett keltek el az állampapírok. Az adósságkezelő a nagy érdeklődésre való tekintettel megemelte a 3 és 5 éves kötvények eladási  mennyiségét.

A nemzetközi befektetői hangulat jelentősen romlott a héten, mert Líbiában polgárháborús helyzet alakult ki. A nyersolaj ára 100 dollár fölé emelkedett, a Brent típusú olajért 120 dollárt is kellett adni csütörtökön. A felerősödő kockázatkerülés miatt a feltörekvő devizák gyengültek, és a menedéknek tekintett svájci frank erősödött.

A forint az alpesi devizával szemben a hét elején tapasztalt 209-es árfolyamról 214-ig gyengült. A héten 216-os kurzus felett is megfordult a svájci frank, és 216,6 forinton alakult a heti mélypont.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró különösen jól tartotta magát a romló befektetői környezetben, és az eluralkodó pánikhangulatban. A közös európai deviza erejét az táplálhatta, hogy több európai jegybankár azt nyilatkozta a héten, hogy az Európai Központi Bank (EKB) küzdeni fog az infláció ellen, és ha szükséges emeli a jegybanki alapkamatot. Az euróövezti infláció 2,4 százalékon áll, mely meghaladja a jegybank 2 százalékos inflációs célját.

Yves Mersch, az EKB kamatdöntő bizottságának tagja, a luxemburgi jegybank elnöke, és Nout Wellink holland jegybankár azt mondták kedden: az EKB készen áll, hogy harcoljon az infláció ellen, és megkezdhetik a kamatláb emelését. A két jegybankár azt is mondta, hogy az augusztus 4-én tartandó kamatdöntésen javasolni fogják az 1 százalékot irányadó ráta 25 bázispontos emelését.

Az euró 1,295-ös szintről indult hétfőn a frankkal szembe, majd 1,27-ig gyengült csütörtökre. A közös európai fizetőeszköz 1,28-as szintre épült fel péntekre. A líbiai események kapcsán a szintén menedékdevizának tekintett dollár nem tudott erősödni, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve ragaszkodik a laza monetáris politikához, így nem várható kamatemelés az Egyesült Államokban.

A közel-keleti feszültségek mellett az euróövezet adósságválsága okozhat zavarokat a piacon, ugyanis a Portugál kötvényhozamok az euró bevezetése óta nem látott magasságban tartózkodtak a héten. A 10 éves kötvények hozama 7,5 százalék felett áll.

A költségvetés jelenleg a GDP százalékában 3-5 százalékos strukturális hiánnyal küzd, melyet az ágazati különadók (360 milliárd forint), és a költségvetésbe becsatornázott magán-nyugdíjpénztári befizetések (530 milliárd forint) tömnek be. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.