BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A magyarok még nincsenek kint a gödörből"

A magyar államkötvények hozama két hetes csúcsra emelkedett: a BNP Pariban eladásra ajánlja a hazai állampapírokat.

A magyar kötvényhozamok két hetes csúcsra emelkedtek, mielőtt a 45 milliárd forint állampapír értékesítését tervezi az ország csütörtökön – írja a Bloomberg hírügynökség.

A 2014-ben lejáró kötvények hozama némi változással 6,781 százalékra emelkedett, mely a legmagasabb szint február 24-e óta.

A költségvetési hiány 559,7 milliárd forintot tesz ki februárig, mely az éves előirányzat 81,4 százaléka.

A BNP Paribas közgazdásza Bartosz Pawlowski egy kisebb fordulatot lát Magyarország tekintetében, aki kijelentette, hogy az adatok azt mutatják, „még nem vagyunk kint a gödörből”. A Széll Kálmán-terv „nem tett semmit” az idei költségvetési hiány csökkentéséért – húzta alá Pawlowski. A közgazdász eladásra ajánlotta a magyar kötvényeket a költségvetési kilátások miatt.

„Reméljük, hogy a februári költségvetési hiányszám erősíti a kormány azon szándékát, hogy végrehajtsa a strukturális reformokat ” – vélekedett az ING közgazdásza, Németh Dávid. A közgazdász szerint a költségvetés strukturális hiánya a GDP 5-6 százaléka között lehet.

Kedden az állampapírok hozama jelentősen növekedett

A magyar kötvények „alulteljesíthetik” más régiós országok kötvényeit amíg a kormány fel nem vázolja, hogyan valósítja meg a költségvetési hiány csökkentését, mely februárban „sokkoló” szintre emelkedett – közölte az ING a Bloomberg hírügynökséggel.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai azt mutatják, hogy az éven túli lejáratú állampapírok hozama növekedett kedd déluránra. A 2014-ben lejáró kötvények hozama a másodpiacon 12 bázisponttal emelkedett 6,88 százalékra. A 2017-es lejáratú kötvény hozama 18 bázisponttal 7,33 százalékra növekedett.
A 2022-ben és 2023-ban lejáró állampapírok hozama egyaránt 10 bázisponttal emelkedett: 7,4 és 7,38 százalékra.

Németh Dávid , az ING Bank közgazdásza a Világgazdaságnak elmondta, hogy a rossz államháztartási adat és a romló nemzetközi hangulat okozhatta a hozamok emelkedését. Véleménye szerint ezzel a hozamemelkedéssel a kötvények „nem törtek ki a sávból”, oldalazó mozgás figyelhető meg egyelőre.

A kormány bejelentette a Széll Kálmán-tervet, azonban a csomag résztelei nem teljesen ismertek, csak az, hogy érinti a gyógyszerkasszát, a nyugdíjrendszert, és például az oktatást is.

Minden, amit a Matolcsy-csomagról tudni lehet!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.