BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödével zuhant vissza az OTP profitja

Az OTP csoport az elemzői várakozásokat alul múló 17,18 milliárd forintos adózott eredményt ért el tavaly a negyedik negyedévben, így a 2010-es nettó profitja 117,88 milliárd forint lett – közölte a bank pénteken a BÉT honlapján publikált gyorsjelentésében.

A negyedéves eredmény 15, az éves 22 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miközben az egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyva - köztük a bankadó és a montenegrói bank goodwill-leírása nélkül – a negyedéves nettó profit 56, az éves 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint.

Jelentősen javult a külföldi leányvállalatok profit-hozzájárulása: szemben a 2009. évi 24 milliárd forintos veszteséggel, 2010-ben éves szinten összesítve 17 milliárd forint adózott eredményt értek el a külföldi leányvállalatok, jelentős mértékben ellensúlyozva ezzel a banki különadó magyarországi negatív hatását és a hazai adózott eredmény csökkenését.

A nettó profit alapján az első helyre a külföldi leánybankok közül az eredményét csaknem meghétszerező orosz érdekeltség került 20,5 milliárd forinttal, a második 18 milliárddal a bolgár DSK, annak ellenére, hogy profitja 27 százalékkal mérséklődött, míg a harmadik az ukrán leánybank csaknem 9 milliárd forinttal. A leánybankok közül a legnagyobb veszteséget a CKB szenvedte el 16,8 milliárd forinttal, míg Szerbiában 6,4 milliárd veszteség keletkezett 2010-ben.

A konszolidált hitelportfolió romlása éves szinten 273 milliárd forintos kockázati költségképzést eredményezett (+3 százalék év/év), az utolsó negyedévben 69 milliárd forintot (+29 százalék negyedév/negyedév), a 90 napon túli elmaradásban lévő hitelek aránya 3,9 százalékponttal 13,7 százalékra emelkedett, ami csökkenő ütemű emelkedést mutat, miközben a fedezettsége egy százalékponttal 74,4 százalékra javult.

Az OTP Csoport számos országában folytatódtak az adósvédelmi programok. Magyarországon a bank komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy fizetési problémákkal küzdő ügyfelei kezelni tudják az átmeneti nehézségeket. A 2009. év második felétől indított adósvédelmi program keretében 2010 végéig mintegy 50 ezer ügyféllel kötött kölcsönös megállapodást a bank ebből a célból.

 A gyorsjelentés megállapítása szerint a csoport szempontjából meghatározó kelet-közép-európai régió országai 2010-ben túljutottak a válság nehezén, 2010 már jellemzően a növekedés újbóli megindulásáról szólt, ennek ellenére a hitelkereslet visszafogott maradt.

Az OTP csoport mérlegfőösszege 9.781 milliárd forint volt tavaly az év végén, alig valamivel több az egy évvel korábbinál, de eközben éves szinten a hitelek állománya 9 százalékkal 7.502 milliárd forintra, a betéteké 2 százalékkal 5.821 milliárd forintra emelkedett. A hitelek értékvesztése a 2009-es 494,378 milliárd forintról 761,296 milliárd nútt.

A bank a gyorsjelentésben hangsúlyozza, hogy komoly erőfeszítéseket tett a hitelezés élénkítése érdekében: 2009-ben 5, illetve 8 százalékkal növelte kis- és középvállalati, valamint nagyvállalati kihelyezéseit, miközben a piac összességében 10 százalékkal visszaesett; 2010-ben további 7, illetve 1 százalékkal bővült a kihelyezések állománya a piac 7 százalékos szűkülése mellett. A lakáshitelek terén a 2010-es új folyósítás volumene 60 százalékkal nőtt, így az OTP folyósításból számított piaci részesedése az elmúlt tizenkét hónapban 15-ről 29 százalékra emelkedett.

A hitelek 2010-ben számottevően egyedül Oroszországban bővültek volt, ahol a hitelállomány 24 százalékkal nőtt (év/év), ezen belül a fogyasztási hitelek 61 százalékkal, a kártyahitelek 72 százalékkal bővültek.

A konszolidált eszközarányos nyereség (ROA) 0,1 százalékponttal 1,7 százalékra emelkedett, míg a tőkearányos nyereség (ROE) 0,5 százalékponttal, 12,9 százalékra mérséklődött az elmúlt egy évben.
A negyedik negyedévben a ROA 1,3 százalék, míg a ROE 9,6 százalék volt, az előbbi 0,5 százalékponttal, az utóbbi pedig 4 százalékponttal csökkent.

Az egy részvényre jutó negyedéves nyereség (hígított EPS) a korrigálatlan adózott profitból számolva 64 forint, míg a tizenkét havi érték 436 forint volt, 18, illetve 24 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az OTP Csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója továbbra is stabil, 2010. december végére 0,3 százalékponttal 17,5 százalékra emelkedett, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) nagysága szintén 0,3 százalékponttal 14,0 százalékra nőtt az elmúlt 12 hónapban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.