BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bika száguldott a budapesti parketten - Hasított az OTP

A BUX szerdán lépte át a 24 ezer pontot, amire utoljára tavaly május elején volt példa. Az emelkedés magas forgalommal is párosult, szerdán és csütörtökön 40 milliárd forint fölött volt a napi részvényforgalom. Pénteken ugyan lendületét vesztette az emelkedés, de a magas árfolyamszintek megmaradtak.

A BUX index 24.432,50 ponton zárt pénteken, 800 ponttal, 3,39 százalékkal magasabban az előző heti záró áránál. A részvénypiaci adásvétel 150,2 milliárd forintra nőtt az előző hét 61,6 milliárd forintos forgalma után.

A BUX mellett az OTP árfolyama is 11 havi csúcsra ért, 6 ezer forint fölött forognak jelenleg a papírok. Lendületbe jött a Mol is, a papír árfolyama átvitte a 24 ezer pontos ellenállást, a Magyar Telekom árfolyama pedig 600 forint fölé nőtt.

Az elmúlt hét nemzetközi eseményei közül kiemelendő, hogy az Európai Központi Bank csütörtökön a vártnak megfelelően 25 bázispontos kamatemelésről döntött. A kamatemelését követő sajtótájékoztatón a bank elnöke a várakozásokat cáfolva nem utalt a szigorítás májusi folytatására. Fontos hír volt az is, hogy Portugália pénzügyi segítséget kért az Európai Uniótól. A hírt pozitívan fogadták a piacok, a szakértők szerint a mentőcsomag véget vet az országgal kapcsolatos bizonytalanságnak.

A BÉT-en többnyire erősödtek a vezető részvények, kivéve a gyógyszeripari papírokat, amelyekre a gyógyszertámogatási rendszer várható átalakításával kapcsolatos bizonytalanság hatott negatívan.

Kiemelkedően teljesített az OTP, mint ahogy az európai tőzsdéken is a bankszektor papírjai szerepeltek a legjobban. Emellett az OTP emelkedésében közrejátszott a 72 forintos osztalékjavaslat bejelentése is, valamint a kormány adósmentő csomagjával kapcsolatos várakozások. Az OTP részvények ára egy hét alatt 10,03 százalékkal 6.321 forintra nőtt.

A forgalomból is leginkább az OTP vette ki a részét: a 150 milliárd forintos összforgalomból a bankpapírok adásvétele 72 százalékot tett ki, a Mol 15,2 százalékkal, a Magyar Telekom 4,2 százalékkal, a Richter pedig 4,1 százalékkal részesedett.

A Mol 2,63 százalékos erősödéssel 25.350 forinton zárt pénteken. A Magyar Telekom árfolyama 3,89 százalékkal 614 forintra nőtt. A Richter részvények ára 3,61 százalékkal 38.500 forintra csökkent, míg a másik gyógyszeripari részvény, az Egis 6,06 százalékos visszaeséssel, 19.000 forinton zárta a hetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.