BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ezt eddig soha nem merték megtenni" - Zuhan a tőzsde, a forint

Az európai adósságválság, és az Egyesült Államok államadósságának besorolásának kilátásának megváltoztatása is hozzájárult ahhoz, hogy a tőzsdék lefelé kanyarodjanak. A devizapiacot is megrázták az események.

Az Egyesült Államok „AAA”, legmagasabb rendű hitelbesorolását negatív kilátással látta el a Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítő intézete. A nemzetközi befektetői hangulat a lépés előtt is borongós volt, ez tetézte e bajt, és meredek esésbe váltottak a piacok.

A DAX index esésnek indult délután 3 órakor, amikor az S&P közölte álláspontját, azóta összesen mintegy 100 ponttal került lejjebb a német irányadó index. A DAX 7 000 pont körül mozog.

Az OTP részvényeket minimálisan 6 000 forint alá ütötték, a minősítői közlemény előtt még 6 100 forint felett jegyezték. A BUX több mint 3 százalékot esett.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint 267 körüli árfolyamról először 268-ig gyengült az euróval szemben, majd 268,84-es szinten alakult a napközbeni mélypont. Pillanatnyilag 268,5 forinton jegyzik a közös európai devizát.

Az euró gyengült, miközben a svájci frank erősödött. A forint gyengülése, és az euró/frank árfolyamváltozása oda vezetett, hogy az alpesi devizát több mint 210 forinton jegyzik.

Blahó Levente a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy az S&P lépése abban az értelemben „meglepetés, hogy meg merte tenni”. A Raiffeisen elemzője kiemelte, eddig „soha, semmilyen módon nem mertek hozzányúlni az Egyesült Államok hitelminősítéséhez”.

Az elemző volatilis mozgásra számít az amerikai piacon a következő hetekben, ugyanis az S&P 500 index 100-150 cége fog jelenteni.

2 óra után

Az euró gyengülésnek indult a bankközi devizapiacon, miután felerősödtek a várakozások, hogy Görögország adósságának átütemezésére kerülhet sor. Az aggodalmat erősíti, hogy Finnországban az euró szkeptikus párt jól szerepelt a választásokon, amely meggátolhatja Portugália hitelhez jutását.

Finnország az egyedüli euróövezti tagállam, ahol a parlament hozzájárulása kell ahhoz, hogy Portugália nemzetközi hitelcsomagot kapjon az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus (EFSF) keretében. Közben ír bankokat minősített le a Moody’s hitelminősítő, amely szintén nem kedvezett a negatív hangulatnak.

Az euró 1,282-es szintig gyengült a svájci frankkal szemben a reggeli 1,29-ről, és 1,423-ig az amerikai dollárral szemben az 1,443-ról. A mólt hét elején még 1,315-ös árfolyamon jegyezték az alpesi fizetőeszközt és 1,45 eurón a dollárt.

Az euró annak ellenére esik, hogy Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja elmondta, hogy további kamatemelések várhatóak a jegybanktól.

A forint ma viszonylag stabil maradt az euróval szemben, 266,6 és 267,6-os tartományban mozog, pillanatnyilag 267 forintba került a közös európai deviza.

A svájci frank azonban napon belül is drágult, 207,5 forintról 208,33-ig. Ezzel még távolabb került a múlt hét elején mért 200 körüli árfolyamtól.

A forint egy hét alatt mérsékelten gyengült, 265 körüli szintről 267-ig, azonban az euró gyengülése, és az euróövezeti gyenge tagállamok adósságválságának mélyülése miatt a menedékdevizának tekintett svájci frank erősödni tudott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.