BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megőrülnek a befektetők a magyar államkötvényekért!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) terv felett adott el magyar államkötvényeket, és a hozamok is megnyugtató szinten alakultak.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a szokásos 3 és 5 éves kötvények mellett 2028-ban lejáró (17 éves) állampapírokat is értékesített. A kereslet igen jelentős volt a rövidebb papírok iránt, ahol az adósságkezelő emelte is a kibocsátási mennyiséget a tervhez képest, azonban a hosszú papíroknál „kicsit” visszavágtak.

„Ha nem elég erős a kereslet, csökkenteni szoktuk az elfogadott ajánlatokat” – mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Online-nak a 2028-ban lejáró kötvények kapcsán. „Ez egy szűk, speciális piac” – tette hozzá.

A teljes kibocsátás így is „150 milliárd forinttal az eredeti” terv felett áll eddig – hangsúlyozta Borbély László András.

Az aukció jól alakult, a 3 éves papírokra 58,8 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be, és a hatalmas keresletre való tekintettel az ÁKK 20 milliárd forintról 5 milliárd forinttal megemelte az elfogadott ajánlatokat. A hozamok 6,54 és 6,52 százalék között szóródtak, az átlagos hozam 6,5 százalékon alakult. A hozam 1 bázisponttal emelkedett az előző, hasonló futamidejű kibocsátáshoz képest.

Az 5 éves államkötvényekre szintén kiugróan nagy, 59,8 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól, és végül 20 milliárd forint értékben adott el államkötvényeket az adósságkezelő a tervezett 15 milliárd helyett. A minimális hozam 6,78, a maximális hozam 6,8, és az átlagos hozamszint 6,79 százalékon alakult. A hozam 5 bázisponttal emelkedett a két héttel ezelőtti eladáshoz viszonyítva. A hozamok a 3 és 5 éves kötvények tekintetében is szűk tartományban mozogtak.

A 2028-ban lejáró (17 éves) kötvényekre mindössze 12 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, és a tervezett 10 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forintnyit fogadott el az ÁKK. A hozamok itt is megnyugtató szinten alakultak: 7 és 7,06 százalék között szóródtak, míg az átlagos hozamszint 7,04 százalék lett. A hozam alig haladta meg néhány bázisponttal a 10 év lejáratú kötvények hozamát.

Búzás László, az Államadósság Kezelő Központ üzleti vezérigazgató-helyettese szerdán elmondta, hogy a napokban Nyugat-Európában lebonyolított ügylethez nem kötődő (úgynevezett non deal) befektetői találkozók célja a Széll Kálmán-terv, illetve az április 15-én benyújtott magyar konvergencia program megismertetése volt az európai befektetetőkkel.

A befektetők „nagyon pozitívan fogadták” a költségvetési kiigazítási program részleteit - mondta a Világgazdaság Online-nak az üzleti vezérigazgató-helyettes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.