BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartja magát a forint

Tarja magát a forint árfolyama a világ vezető devizáihoz képest. Érdemi elmozdulás nem mutatkozott pénteken reggel.

A forint euróhoz viszonyított árfolyama a 267-es szint körül alakul pénteken reggel a bankközi piacon, miután csütörtökön a 266-267,7 közötti tartományban járt a kereskedés.

A forint továbbra is őrzi pozícióját a frankkal szemben, jegyzések péntek reggel 206,5 körül járnak. Csütörtökön 208-ig emelkedett az árfolyam, amely háromhetes negatív rekordot jelent. A hazai fizetőeszköz mozdulatlansága a piacok stagnálásával magyarázható. A budapesti tőzsdén meglehetősen csekély a kereskedés volumene.

A dollár csütörtökön általános erősödést mutatott a devizapiacon, miután az amerikai kongresszus elfogadta a kormány költségcsökkentő csomagját. Az Egyesült Államok devizájának árfolyama a forinthoz képest egészen 186-ig ugrott, péntek reggel 184,5 körül jár a kereskedés. Obama csomagjában 38 milliárd dollárt zárolnak az idei büdzsé kiadási oldalán.

A Commerzbank elemzése a német pénzügyminisztert idézte, aki szerint  - számos korábbi cáfolat után -, hogy szerinte a görög államadósság lejáratait át kellene ütemezni, sőt a görög kormányszóvivő is úgy fogalmazott, hogy nem kérdéses a görög kötelezettségek időpontjainak átstrukturálása. A hellén CDS-felárak rekordmagasságokba szöktek, általánossá vált a kockázatkerülés a devizapiacokon, masszívan erősödött a svájci frank és az amerikai dollár az euróval szemben.

A régión belül a forinton érződött leginkább, hogy romlik Görögország miatt a hangulat, így tudott a hazai fizetőeszköz 267,40 közelébe gyengülni. A kínai adatcsokorban szereplő makroszámok szinte mindegyike magasabb lett a várakozásoknál: jobban nőtt az első negyedéves GDP, nagyobb ütemben emelkedett a márciusi infláció és a termelői árindex, gyorsabban bővült a kiskereskedelmi forgalom is. Az impozáns kínai számok nem tudtak jó hangulatot teremteni a fejlődő piacokon a kiújult görögországi gondok miatt.

Napon belül egy százalékot erősödött a dollár 1,45-ről 1,4370-ig a Görögországból érkező aggodalmak miatt, de a mélyponttól hamar visszagyengült a dollár és újra 1,45-öt mutattak a monitorok. A dollár árfolyammozgása mögött az állhat, hogy ma - csakúgy, mint a kínaiak - az amerikaiak is sok adatot közölnek élükön az inflációval. Az árindex az USA-ban is nagy valószínűséggel emelkedést fog mutatni, de hiába gyorsul az infláció, ha a FED részéről nem kommunikálják az ezzel általában együtt járó kamatemelési esélyek növekedését. EUR/USD relációban úgy látszik már kevésbé fontos az eurozóna válsága, sokkal fontosabb az, hogy a FED mikor és mit lép például az exit stratégia kérdésében. Mindemellett a dollár helyzete sem makulátlan: újra kampánytéma az Egyesült Államokban a jelenleg 14300 milliárd dollárra rúgó eladósodottság lefaragásának terve, ami előbb-utóbb fájdalmas megszorításokkal fog járni.

Erősödött a frank a görögök kiújult problémái miatt, az EUR/CHF árfolyama 1,2850-ig süllyedt, a CHF/HUF árfolyama 3 hetes csúcson, 208 felett is járt. Ma reggelre ehhez képest erősödni tudott a forint, valamivel 207 alatt kereskednek a frank/forint devizapárral - írja a Commerzbank.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.