BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár 240 forintos svájci frank is jöhet

Az európai adósságválság újabb történelmi csúcsra lökte a svájci frankot az euróval szemben, így az alpesi deviza ára újra 219 forint felett áll.

Délután

Az euró visszapattant az 1,23 körüli szintről a frankkal szemben, és 1,232 körül áll a devizapár kurzusa délután. A forint közben mozdulatlan maradt az euróval szemben, így a frank/forint árfolyam 219-219,5 forint között mozog.

Délelőtt

A svájci frank szerdán újabb történelmi csúcsra erősödött az euróval szemben, ugyanis az európai adósságválsággal kapcsolatos problémák egyre fokozódnak.

Az euró/frank árfolyam 1,24-es árfolyamról 1,232 alá került délelőtt, majd 1,23 alá ütötték az eurót. A közös európai deviza a dollárral szemben is esett: 1,41-es árfolyam alatt tartózkodik a zöldhasú ellenében.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint a régiós devizákkal együtt gyengült: a reggeli 269-es árfolyamról 270-es szintig az euróval szemben. A lengyel zloty és a román lej is esett, míg a cseh korona a szokásos, stabil teljesítményét hozza.

A két hatás eredményeképp a frank/forint keresztárfolyam a reggeli 217-es szintről 219,5-re került.

„Újra a kockázatkerülés lett úrrá a piacokon, elsősorban amiatt, hogy a görög adósságválság rendezésével kapcsolatban egyre fogy az idő” - írja Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője.

Az adósság átütemezése nem tűnik lehetőségnek, így csőd kategóriába sorolnák a görögöket, illetve az Európai Központi Bank (EKB) sem fogadná be a görög papírokat fedezetként – emelte ki a közgazdász.

Görög csőd esetén Írországot és Portugáliát is azonnal bóvli kategóriába sorolnák (befektetésre nem ajánlott kategória), miközben Athénnal hamarosan lejáró adósságot kellene refinanszírozni. Emellett újra fokozódtak a nemzetközi aggodalmak a globális növekedés lassulásával kapcsolatban – vélte Suppan Gergely.

Az MKB Bank elemzői a következő hónapokban 1,25-1,26 körül ingadozó, év végén 1,30 körüli euró/svájci frank árfolyamot várnak.

„Negatív esetben, ha a kockázatkerülés erőteljessé válna – pl. az eurozóna adósságválságának súlyosbodása miatt –, a frank akár 1,15-ig is tovább erősödhet (az euróval szemben), ami a svájci frank/forint árfolyamban akár 240-es szintet is hozhat” – vélik az MKB Bank közgazdászai, Lőke András, és Kondrát Zsolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.