BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ijedős befektetőkben bízhatnak az autósok

Az olajárak a keddi ázsiai kereskedelemben mérséklődtek, mivel a vártnál nagyobb kínai kereskedelmi többlet, és az amerikai nyersolajnál jelentkező kereskedelmi árrés növekedésének hatására a kereskedők óvatosabbá váltak a nyersanyagok terén.

New Yorkban a nyersolaj ára júniusi szállításra 2,21 dollárral barrelenként 100,32 dollárra csökkent, visszavéve annak az 5 százalékos növekedésnek a felét, amely hétfőn következett be. Eközben a Brent nyersolaj ára 1,9 százalékkal csökkent, hordónként 113,79 dollárra, majd visszatért 114 dollárra. Az olajár esése a múlt heti volatilis kereskedés után következett be, amikor az amerikai nyersolajárak a 2008 óta legmagasabb szintről, hordónként több mint 114 dollárról egyenesen 94 dollárra estek.

Ugyanakkor a Görögországnak nyújtandó második segélycsomag lehetősége miatti feszültség az euró kurzusában 0,5 százalékos csökkenését idézett elő, a közös valutát 1,4284 dollárral jegyezték, megközelítve a hétheti mélypontnak számító előző napi 1,4254 dollárt. A jennel szemben az euró kurzusa 115,07 jen volt, ami a legalacsonyabb szint március vége óta.

Rövidtávon lehetséges, hogy további euró/dollár longpozíciók felszámolására kerülhet sor az euróövezet peremországainak adósságproblémái miatti - jelentette ki a Reutersnek Junya Tanase, a JPMorgan valutastratégája. Ám egyes elemzők szerint nem valószínű, hogy az euró kurzusa olyan erőteljesen csökken, mint egy évvel ezelőtt, amikor a görög adósságválság a pénzpiacokat sújtotta, hiszen jelenleg mentőháló áll a bajba jutott államok rendelkezésére. Tanase szerint bár az esetleges államcsődökkel kapcsolatos hírek továbbra is hallhatóak, nincs igazi közvetlen csődkockázat.

Mindenesetre a jelentős kínai kereskedelmi többlettel kapcsolatos optimizmus egyelőre nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza az eurózóna válságával kapcsolatos rosszkedvet, Athén leminősítését követően a szakértők nem számítanak jelentősebb erősödésre az európai részvénypiacokon. Ráadásul az erős kínai makroadat okot adhat a feltételezésre, miszerint Peking további lépéseket tesz majd a gazdasága lehűtésére, ez pedig lenyomja az olajárat. A múlt heti erős ezüstár-esés egyébként a teljes árupiacot lefelé kényszerítette, a nyersanyagok árának zuhanása pedig dominó effektusként húzta le magával a többi kockázatosabb eszközt, például a fejlődő piaci papírokat.

Mint arról beszámoltunk, a múlt heti 4 forintos benzináremelés után ezen a héten 6 forinttal csökken a benzin ára. A gázolajé szerdától tíz forinttal lesz alacsonyabb, mint a múlt héten, amikor három forinttal csökkent. Így benzint átlagosan 383 forintos áron vásárolhatunk, míg a gázolaj átlagára 362 forintra csökken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.