BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kéthavi mélyponton a forint! – Mi történt?

A forint kéthavi mélypontra zuhant az euróval szemben hétfőn. A közös európai devizát 270 forint felett jegyzik a bankközi devizapiacon, és 271-es árfolyamon is megfordult a kurzus.

A forint árfolyamának mai esését elsősorban a kedvezőtlenné váló nemzetközi befektetői hangulat okozhatta, de mérsékelten közrejátszhatott a devizában denominált jelzáloghitelesek megmentését célzó csomag, amelyről a kormány és a Bankszövetség várhatóan kedden fog megállapodni. A frank árfolyama várhatón 180 forinton kerül „befagyasztásra”.

Valódi megoldást nem nyújt a megállapodás, a kormány vagy a bankok nem veszik át a terheket – vélekedett Elisabeth Andrew, Nordea a bank koppenhágai közgazdásza. „Valamelyest csökkenti a rövid távú terheket, de nem szűnteti meg a hosszabb távú devizaadósság terhének problémáját” – tette hozzá. Az elemző úgy látja, hogy 275 forint lehet az euró árfolyama egy év múlva.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„Ez egy újabb ok, hogy miért várjuk a forint negatív teljesítményét közép és hosszabb távon” – gondolja Elisabeth, aki hozzáteszi: amint a piac beárazza a hírt, a forint stabilizálódik.

Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza szerint egyes piaci szereplők úgy vélik a megállapodás híre hozzájárult a forint gyengüléséhez, amelyet alátámaszt, hogy egy időben következett be a hír megjelenése és a forint esése, de ez „feltehetően inkább véletlen egybeesés lehet”. Friss információk a devizaárfolyam rögzítése kapcsán nem láttak napvilágot, így „nehéz elképzelni, hogy meglepte a piaci szereplőket”.

Az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy nem fogadja el fedezetként a görög államkötvényeket a bankoknak nyújtott hitelek fejében, ha Görögország átütemezi adósságát. Az EKB „gyakorlatilag kategorikusan elutasította az átütemezés lehetőségét” – véli Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza.

„Ismét a kockázatkerülés került előtérbe péntek óta - amit jól mutat az euró ellen újabb történelmi csúcsra erősödő frank is - ebben a környezetben a forint és a régiós fizetőeszközök is a gyengülés felé vették az irányt” – írják a Raiffeisen Bank elemzői. Az aggodalmakért elsősorban az európai hírek felelősek (olasz kilátásrontás, görög leminősítés, spanyol önkormányzati és német tartományi választások) – véli Kovács Mátyás és Keszeg Ádám. „A jelenlegi hangulat további forint-leértékelődésre utal, amelynek technikai oldalról sincsen komolyabb akadálya” – teszik hozzá.

Negatív hír volt, hogy Norvégia bejelentette, a görög segítségben való részvételét felfüggesztette, miután a görög kormány nem teljesítette vállalásait szerintük.

Spanyolországban elvesztette az önkormányzati választásokat a kormányzó párt. Ez felerősítette azokat a félelmeket, melyek szerint a kormány politika ereje az ország fiskális rendbetételéhez nem elég, és hogy az önkormányzati finanszírozásról felszínre kerülhetnek problémák.

„Zepatero kormánypártja történelmi vereséget szenvedett, a választók így vágtak vissza a megszorító csomagokért. A spanyol szocialista kormánypárt a hétvégi vereség miatt lehetséges, hogy nem mutat majd hajlandóságot további szükséges megszorításkora, ez pedig nyugtalanítja a befektetőket” – húzza alá Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az S&P ezúttal Olaszország adósminősítési kilátását rontotta, miután a gyenge növekedési potenciál mellé bizonytalan politikai környezet társul az intézet szerint. Az „A+”-os besorolás kilátásai így negatívak. Ezzel párhuzamosan a Fitch leminősítette Görögországot „B+”-ba, négy fokozattal a bóvli határa alá, még mindig negatív kilátásokkal.

Az euró/forint árfolyam kitört a korábbi hetek kereskedését jelentő 263-269-es tartományból, ma pedig 271 felett is született kötés. A továbbiakban is a 260-280-as sávba várjuk az árfolyamot, az irányt azonban a globális kockázati környezet jelöli ki. A technikai mutatók a forint további gyengülése irányába mutatnak – vélik az MKB Bank közgazdászai, Lőke András és Kondrát Zsolt.

Az elemzők szerint a forintnak erős támaszt a 200 napos mozgóátlag nyújt, amely 274-es szint környékén húzódik.

A nemzetközi vezető tőzsdeindexek 1-2 százalékos esést mutatnak hétfőn, a nemzetközi befektetői hangulat igen kedvezőtlen, amelyet leginkább az euróöveztben tapasztal mélyülő bizonytalanságok okoznak, és a nem várt kellemetlen fejlemények is a kockázatkerülés irányába mutatnak. Mindenképpen erősen negatív hír, hogy egy olyan ország került az adósságválság középpontjába, akit eddig valamelyest elkerültek a piac viharai.

„A frank történelmi rekordra tört az euróval szemben, az új mélypont: 1,2354. A forint 270 fölött van, így már a 219-es szintet ostromolja a frank/forint keresztárfolyam” – írja Karsai. Valószínű, hogy a közeljövőben - 67 nap elteltével - újra megfordul az árfolyam a 220-as szint környékén is – teszi hozzá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.