BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A JP Morgan a nyugdíjállamosítás miatt nem szereti a kötvényeinket

A magán-nyugdíjpénztári vagyon államhoz kerülése miatt a kormány bevonja az államkötvényeket, vagyis megszűnnek adósságpapíroknak lenni. Ezért csökken a JP Morgan egy fontos indexében a magyar kötvények súlyozása.

A JP Morgan azt javasolta, hogy a befektetők csökkentsék magyar kötvénykitettségüket, mert a magyar kormány azt tervezi, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon felhasználásával csökkenti az államadósságot, amely azt okozza, hogy a bank egyik vezető indexében csökken a magyar súlyozás.

Magyarország súlya 1,1 százalékponttal csökken a GBI-EM-Global Diversifed indexben, mert a magán-nyugdíjpénztári vagyon kötvényállománya, amely 1 400 milliárd forint visszakerül az államhoz.

Emiatt csökken azon alapok kereslete a magyar államkötvények iránt, amelyek nem kívánják megváltoztatni relatív magyarországi kitettségüket – mondta a JP Morgan a Reuters beszámolója szerint.

Feltételezve, hogy 100 milliárd dollár követi a GBI-EM-Global Diversifed indexet, a kereslet 1,2 milliárd dollárral, vagyis 224 milliárd forinttal csökken a magyar eszközök iránt.

A JP Morgan azt javasolja a befektetőknek, hogy a teljes hozamgörbén adjanak el, a fókuszt a rövid oldalra helyezve – írja a Reuters.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.