BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódhatnak a frankhitelesek - Talán a forint kevésbé válságálló

A pünkösdi ünnepnapon nem történt komolyabb, említésre méltó esemény az euró-forint piacán, 264,70 és 265,70 között ingázott, vagy inkább ácsorgott az árfolyam. Ma reggel egyelőre enyhe erősödést mutat a forint – vélhetően a kedvező kínai adatoknak köszönhetően -, a 265-ös hajnali szint után a tegnapi minimumig, 264,70-ig „esett” az árfolyam - írja napi devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

A kedd is hasonlóan telhet, mint a hétfői kereskedési nap: szűk sávban, 264 és 266 közötti árfolyamok a valószínűek. A forint árfolyama hasonlóan a térségbeli devizákhoz erős, és várhatóan az is maradhat. A görögök felől érkező kedvezőtlen hírek nem igazán tántorítják el a befektetőket a régiótól. Kilátásjavítás ide vagy oda, az 5 éves hazai állampapír CDS-felára egy hét alatt majdnem 11 százalékkal emelkedett, hiába kaptunk dicséretet a Fitchtől… talán a forint nem annyira válságálló és nem is áll annyira biztos lábakon - írja Karsai Péter.

A legnevesebb hitelminősítő, a Standard & Poors három fokozattal leminősítette a görögországi államadósságot, így ma nincs olyan ország a világon, amelyiknek rosszabb besorolása lenne, mint a CCC-re minősített Görögország. Az S&P skáláján létezik még négy rosszabb szint: a CCC-, a CC, a C, és a D, mely utóbbi már a default megfelelője, magyarul ez a csődöt jelenti.

Tovább erősödhet a frank

A svájci frank további erősödésétől tart az alpesi ország kormánya. A berni kabinet gazdasági államtitkárságának (SECO) kedden megjelent előrejelzése szerint a világgazdasági problémák és bizonytalanságok miatt a befektetési menedéknek tekintett frank erősödése tovább folytatódhat. A nemzeti fizetőeszközre nehezedő nyomás fokozódása "súlyosan veszélyeztetheti a svájci gazdaság növekedését" - áll az előrejelzésben, amely szerint Svájc hazai összterméke (GDP) a korábban becsültnél kisebb mértékben, 1,9 százalék helyett 1,5 százalékkal növekedhet jövőre.

MTI EcoA leminősítésre a hellén CDS-felár is az egekbe szökött, 1603 bázispontos rekordértéket mutatott. Ez a hét arról szólhat, hogy az EU, IMF, ECB-nek milyen javaslata lesz a görög megoldásra, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű a közös nevező megtalálása. A 20-án esedékes Ecofin ülésen talán lesz végleges ütemterv, végleges számokkal, addig meg jöhetnek az érdekcsoportok különféle verziói tovább bizonytalanítva az amúgy is törékeny helyzetet. Hétfőig tehát inkább euró gyengülés, dollárerősödés várható, majd az ECOFIN ülés után, ha végleges formába sikerül önteni a megoldásterveket fordulhat a kocka, emelkedhet az
euró-dollár árfolyama.

A görög leminősítés az euró-dollár árfolyamát nem igazán, ellenben az EUR/CHF kurzusát érzékenyen érintette: a bejelentés hatására 1,2004-es rekordmélységbe esett. Azóta a frank tudott valamelyest gyengülni, így a frank-forint árfolyam is 220 alatt kezdheti a napot.

MTI Eco -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.