BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többet takarítunk meg, de kerüljük az életbiztosítást

A lakossági megtakarítások növekedése, az öngondoskodás és a pénzügyi tudatosság előtérbe kerülése egyelőre nem tükröződik a biztosítók életbiztosítási díjbevételein. Sőt: a legfrissebb adatok szerint miközben növekszik a lakossági megtakarítási kedv, csökkennek a biztosítók életbiztosítási díjbevételei – összegzi felmérésének eredményeit a Money & More.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) friss adatai szerint tovább zsugorodtak az életbiztosítási díjbevételek az idei első negyedévben: a biztosítókhoz  114,1 milliárd forint folyt be,  ami több mint 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. „Úgy tűnik, hogy csak lassan tér vissza az ügyfelek bizalma az életbiztosítások, a biztosító társaságok iránt, hiszen folytatódik a biztosítások számának csökkenése, de legjobb esetben is csak stagnálása, amit a pénzügyi válság kezdete óta tapasztalunk” – mondta Bunghardt Csaba vezérigazgató.

Az életbiztosítások csökkenő népszerűségét mutatja az is, hogy március végén több mint 100 ezer darabbal volt kevesebb szerződés, mint egy évvel korábban. Az életbiztosítási szerződések számának csökkenése arra utal, hogy a lejáró, illetve megszűnő szerződéseket nem tudták pótolni az új kötések.

Az életbiztosítások relatív alacsony száma egyébként egész Európára jellemző, miközben az elöregedő társadalmakban egyre nagyobb az igény és a szükség az élet- és betegbiztosítások iránt.

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint Dániában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, illetve Lengyelországban a megkérdezettek mindössze 11 százaléka vélte úgy, hogy megfelelő anyagi biztonsággal rendelkezik a családja arra az esetre, ha mint családfenntartó, esetleg munkanélkülivé válna, súlyos betegségben betegedne meg, illetve hirtelen meghalna. Ráadásul a megkérdezettek mindössze 26 százaléka vélte úgy, hogy a családfenntartó elhalálozása esetén az állam képes lenne a korábbi időszakhoz hasonló ellátást biztosítani a hátramaradottaknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.