BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödött a forint, mégis drágább lett a frank – Mi történt?

A forint erősödött az euró ellenében, azonban a svájci frank kissé drágult forintban kifejezve.

A forint a régiós devizákkal együtt erősödött szerda délutánra az euróval szemben. Az európai vezető tőzsdeindexek pluszba tudtak kerülni, ledolgozva korábbi veszteségüket, és az Egyesült Államokban is hasonló tendenciát mutatnak az indexek.

A forint 267,5-ös szintről 266,8-ig erősödött a közös európai devizával szemben délutánra, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy a svájci frankkal szemben is kedvezőbb szintekre evezzen a hazai deviza.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró elveszette az 1,21-es szintet a frank ellenében, és délutánra 1,206-ig olvadt a kurzus. Ennek következtében a svájci frank ára 221,5 forint lett. Délelőtt még a lélektani 220 forintos árfolyam alatt is állt az alpesi deviza jegyzése.

Napközben a forint 268-as szint felett is megfordult az euró ellenében, ahol a 100 napos mozgóátlaggal találkozott a kurzus, amely támaszt nyújtott, és innen tudott fordulni a forint.

Romló nemzetközi befektetői környezetben a 270-es kerek szint, valamint e felett a mostanra 272-ig ereszkedő 200 napos mozgóátlag tarthatja meg a forintot.

Jelentősen negatív hangulatban a támaszok esését sem lehet kizárni, azonban látható, hogy a hazai fundamentumok - leginkább a kormány elkötelezettsége a hiánycsökkentés mellett, és a jelentős fizetési mérlegtöbblet - segítik a forintot romló környezetben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Inflációs Jelentésében hangsúlyozta, hogy a 6 százalékos jegybanki kamatszint hosszabb ideig való fenntartása lehet szükséges, amely szintén a forintot segíti.

Kockázatot továbbra is az eurózóna adósságválsága, és a globális kilábalás lassulásával kapcsolatos félelmek okozhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.