BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatívban a BÉT - ma a gyógyszergyártók erősödhetnek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,41 pontos csökkenéssel, 22.612,52 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,39 százalékkal gyengült.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a világban nem enyhül a hangulat.

"Ahogy két hónapja minden nap kisebb-nagyobb emelkedést várhattunk, úgy most ugyanezt lefelé nézhetjük. Ennek megfelelően gyengül a forint, és várhatunk enyhén negatív nyitást a BÉT-en is" - fejtette ki.

Hozzátette, hogy hétfőn talán bekerülhet a hírekbe egy, a gyógyszergyártókra nézve ezúttal kedvező adózási változás, ami megmagyarázza a Richter utóbbi napokban látott erejét, és még hétfőn is pozitívan hathat a papír árára.

A kormány új törvényjavaslata alapján a gyógyszergyártó vállalatok (Richter, Egis) a kutatás-fejlesztés költségeinek felét elszámolhatnák szemben a korábbi 0 százalékos szinttel - írja napi elemzésében az Equilor. A módosítás kedvezően érintené a Richter Gedeont és az EGIS-t, miután így a profitjuk fejenként megközelítőleg 1 milliárd forinttal növekedhetne. Az EPS hatás a Richter esetében megközelítőleg + 50 forint részvényenként, míg az EGIS esetében +120 forint körül mozoghat papíronként.

A CIB Bank reggeli elemzése szerint hétfőn az MNB-ülés lesz a figyelem középpontjában Magyarországon. A piaci szereplők nem számítanak kamatváltoztatásra. Az EU pénzügyminiszterei szintén hétfőn ülnek össze tovább vitatni a görög csomag kérdését, a fejlett piacokon az innen érkező hírek lesznek piacmozgatóak.

A BUX 27,27 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 22.701,93 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 13,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.