BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több pofont kapott a Mol - És ez egy jobb hét volt

A múlt hét pirosba boruló részvényindexeihez képest az elmúlt öt kereskedési nap eredménye már kevésbé volt rossz, egyes – jellemzően ázsiai – piacok heti szinten emelkedést mutattak, de az S&P500-index is enyhe heti pluszt jelzett anyagunk írásakor a múlt hét péntekhez képest – olvasható a CIB heti elemzésében.

Az adósságproblémákkal sújtott Európára inkább rájárt a rúd, ez pedig a régiós indexeknek – köztük a BUX-nak – sem tett jót. A folytatódó tőzsdei bizonytalankodás teljesen érthető: a héten közölt fő makrogazdasági adatok szinte mindegyike csalódást okozott és a gazdasági kilábalás lassulására utalt. Mindemellett a görög problémák is fokozódtak, a neheze – a megszorítócsomag parlamenti elfogadása és a mentőcsomag csődminősítést nem okozó összeállítása – még hátra van.

A BUX esetében a CIB szerint továbbra is inkább alulteljesítésről beszélhetünk. Az OTP-t a bankpapírok általánosan is hullámzó megítélése (lásd a francia, amerikai és német
bankok görög kitettségét) befolyásolta.

A MOL-t több pofon is érte, az olajár enyhült (nemcsak a romló növekedési kilátások, hanem a stratégia készletek IEA általi részleges felszabadítása miatt is) és a menedzsmentet is korrupciós vádak érték az INA kapcsán. A pirosba boruló papírok tengerében üde színfolt volt a Telekom (amely részben ellensúlyozta múlt heti lemaradását), de a Richter is még heti pluszt mutatott.

A piacokon a nyár közepe felé közeledvén egyre kevesebb az érdemi hír, a legtöbb szereplő még mindig aggodalommal tekint a görögországi fejleményekre. De a nyári piaci mozgásokból érdemi, hosszú távú következtetéseket csak akkor volna érdemes levonni, ha Görögország és az EMU-periféria esetében valóban a legrosszabb következne be (hisz ez piaci zavarokat okozna, érdemben visszahatna a reálgazdaságra, megakasztaná az amúgy is törékeny fellendülést és növelné egy W-alakú válság esélyét).

Ha a gazdaságpolitikusoknak sikerült a – részben saját maguk által is okozott – kalamajkát enyhíteni, akkor a piac megnyugodhat, kis pozitív korrekció bekövetkezhet, de érdemi pozíciókat a legtöbb szereplő már csak ősszel vesz fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.