BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A befektetőknek tetszene, ha az állam eladna a Mol papírokból

Varga Mihály úgy látja, a kormány a Mol-részvények egy részét akár értékesítheti is, amennyiben a gazdasági helyzet úgy alakul. Herczenik Ákos, a Raiffeisen közgazdásza úgy látja, egyes piaci szereplők nem biztos, hogy negatívan értékelnék ezt, mert többen tartanak az állami befolyástól.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem zárja ki, hogy az állam értékesíteni fogja a Mol-ban meglévő részesedésének egy részét megfelelő árfolyam esetén. „Nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy a kormány ennek a részvénycsomagnak egy részét értékesíti, akár fokozatos értékesítésbe kezd, hiszen nem látjuk előre, hogy mi fog történni a devizafinanszírozásban, vagy a devizapiacokon” – mondta Varga Mihály a Gazdasági Rádióban.

„El tudok képzelni olyan helyzet, hogy 2012 elején a biztonságos finanszírozáshoz arra lesz szükség, hogy az állami csomag egy része értékesítésre kerüljön” – hangsúlyozta, ugyanakkor szerinte fontos érdek, hogy a magyar kormánynak az ország stratégiailag legfontosabb cégére rálátása legyen. A további állami lépéseket a magyar gazdaság, a költségvetés helyzete és a kormány stratégiai céljai mentén hozzák majd meg – húzta alá.

„Nem gondolom azt, hogy a kormány el kívánja adni az általa stratégiailag fontosnak tartott részesedését” – mondta Herczenik Ákos a Világgazdaság Online-nak. A Raiffeisen elemzője hangsúlyozta, ha el is adnák a részesedést, akkor sem öntenék a piacra a papírokat, hanem szakmai befektetőknek, illetve alapoknak adnák el, ennek következtében nem kell árfolyamesésre számítani.

Herczenik Ákos azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy egyes szereplők nem biztos, hogy negatívan értékelnék, ha az állam eladna Mol papírjaiból, mert többen tartanak az állami befolyástól.

A Mol részvényekért 20 390 forintot kell adni jelenleg a Budapesti Értéktőzsdén, amely 0,29 százalékos csökkenést jelent az előző napi záróárfolyamhoz képest. A papírok árfolyama reggel 20 600 forint felett is megfordult, azonban a 20 200 forint körül is állt a jegyzés délelőtt, innen tudott fordulni a kurzus.

Emlékezetes, a magyar kormány a az orosz Szurguttól vásárolta meg a 21,2 százalékos Mol-részesedést 1,88 milliárd euróért, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelcsomagjának fennmaradó részéből finanszíroztak. Részvényenként 22 400 forintos árfolyamon vásárolta meg a kormány a pakettet.

Orbán Viktor május 24-én jelentette be, hogy „visszaszereztük” a Mol részvényeinek 21,2 százalékos részét, amely eddig orosz kézben volt. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt. Egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, hiszen egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott a teljes energiaellátása – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.