BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszakadt a cérna Amerikában

Egyre nagyobb feszültség bontakozik ki Amerikában az adósságplafon emelése miatt, a piacok leminősítéstől is tartanak. Közben az európai tőzsdéken is kezd eluralkodni az aggodalom, amelyet az adósságválság is táplál.

Jelentős eladói nyomás bontakozott ki szerdán az Egyesült Államok részvénypiacain, miután a demokraták és a republikánusok továbbra sem tudtak megállapodni a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon emeléséről. A politikusoknak augusztus másodikáig egyezségre kell jutniuk, e nélkül az ország fizetésképtelenné válhat, és technikailag államcsődbe kerülhet.

A piacok attól is tartanak, hogy a nemzetközi hitelminősítők megvonják az ország AAA, legmagasabb befektetésre ajánlott adósminősítését. „Úgy gondolom, megegyeznek az adósságlimit emelésében, lassan már érzik a politikusok, hogy mi a tét” – mondta Blahó Levente a Világgazdaságnak. A Raiffeisen Bank közgazdásza úgy látja, kompromisszum felé mozdultak el a felek, és a hét végén valószínűleg megállapodás születik.

A felerősödő aggodalom nyomán a Standard & Poor’s 500 index 2,03 százalékot esett, így 1305 ponton zárt, a Dow Jones ipari index 1,59 százalékot esett, 12 303 pontra. Blahó úgy látja, ha nem állapodnak meg 2-áig, akkor sem lesz fizetésképtelen az USA, mert a kormányzat egy részének leállításával biztosítani tudnák a kötvényesek kifizetését. Az elemző azt is kiemelte, „a leminősítéstől is fél a piac”, és nem csupán az a kérdés, hogy megállapodnak-e időben, hanem az is, hogy ezzel elkerülhető-e a leminősítés.

Egyre többen vélekednek úgy a piacon, hogy az Egyesült Államok elveszíthet egy A betűt, azonban Blahó nem hiszi, hogy bármely hitelminősítő le merné minősíteni az USA-t. Az elemző szerint, ha 1270-1250 pont alá kerül az S&P 500 index, akkor komoly problémák lesznek. Ezek a szintek egész évben tartották a piacot, és a márciusi japán földrengés közepette sem zárt mélyebben az index.

A befektetőknek Európában sincs okuk az optimizmusra. A német DAX index szerdán 1,3 százalékot esett, és csütörtökön is 1 százaléknál nagyobb mínuszt mutat délután. „Az európai tőzsdéken ismét kezd eluralkodni az aggodalom. Az amerikai hatások mellett az olasz és spanyol államkötvények hozamának emelkedése is kedvezőtlenül hat a részvények árfolya-mára” – vélekedett Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. A spanyol és olasz kötvények hozamának emelkedése arról tanúskodik, hogy a múlt heti EU-csúcs eredményei nem nyugtatták meg teljesen a piacot.

A Magyarországon is érdekelt olasz bankpapírok ütését folytatták a befektetők: az UniCredit több mint 4, az Intesa Sanpaolo árfolyama 5 százalékot meghaladó mértékben esett szerdán. A pénzintézetek árfolyamának nem segített, hogy Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter úgy vélte, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz csak nagyon szigorú feltételek mellett és kivételes körülmények között vásárolhat kötvényeket a másodlagos piacon, valamint kiemelte, hogy egyetlen csúcstalálkozón nem lehet megoldani az euróövezeti válságot. Emellett a Fitch Ratings elemzője egy olasz lapnak azt nyilatkozta, további megszorítások kellenek, ha nem teljesülnek a kormány növekedési várakozásai. Tegnap délután mérsékelt esést mutatnak a bankrészvények az olasz tőzsdén.

Lassul a gazdaság

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kiadott Bézs könyve sem segítette a részvények talpra állását, ugyanis az arról tanúskodik, hogy nyár elején a gazdaság növekedése lassulásnak indult: a figyelemmel kísért 12 régióból 8-ban csökkent a gazdaság aktivitása.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.