BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megéri 180 forinton törleszteni a frankhitelt?

Már csak néhány magas törlesztőrészletet kell letudni, és a devizaadósok elkezdhetik a svájcifrank-hiteleket 180, az euróhiteleket 250, a jenkölcsönöket pedig 2 forintos árfolyam mellett törleszteni.

A szakemberek szerint viszont ez a megoldás igencsak kockázatos mind az adósok, mind pedig a hitelintézetek számára. A jelenlegi és a devizahitelesek mentőcsomagjában szereplő frankárfolyam között már csaknem 30 százalék a különbség, ami azt jelenti, hogy azok az adósok, akik három évre az alacsonyabb részlet mellett döntenek, nagyjából egyévnyi törlesztőrészletnek megfelelő adósságot halmoznak fel a kamatokkal együtt.

Azok a devizahitelesek, akik már most is kicentizve fizetik a részleteket, igen komoly nehézségekkel szembesülhetnek, ha 2015-től el kell kezdeniük törleszteni a devizakölcsönüket normál árfolyam mellett, és emellett még nyakukba szakad az úgynevezett gyűjtőszámlán lévő tartozás törlesztésének terhe is.

Ha sokan döntenek az árfolyamfixálás mellett, és a hiteleik három és fél év múlva elkezdenek tömegesen bedőlni, az már a bankrendszert is komoly kihívás elé állíthatja. Ügyfélszempontból kérdéses lehet, hogy annak, aki könnyedén ki tudja fizetni a havi terhet, megéri-e élni a lehetőséggel.

A gyűjtőszámlán lévő összegnek a kamata a tervek szerint a háromhavi bankközi kamatláb (Bubor) lenne, ez pedig az MNB adatai szerint jelenleg nagyjából megegyezik a frankalapú lakáshitelek kamatával. Így annak, akinek sikerül az árfolyamfixálással a lakáshitelét részben alacsonyabb kamatú forintkölcsönre váltani, és később sem lesz gondja a törlesztéssel, elvileg megérheti az árfolyamfixálással ügyeskedni. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.