BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem érdemes váltogatni - A legjobb bankbetét akciók

A reálhozamok kifizetése után a betétállomány is megugorhat, ha lekötik a pénzt.

Egyre kevésbé éri meg magasabb kamatokra vadászva bankról bankra hordozni a betétet. A hitelintézetek ugyanis már azokat az ügyfeleket díjazzák a legmagasabb kamattal, akik aktívan használják a náluk vezetett bankszámlát.

Heteken belül elkezdhetik kifizetni a magánnyugdíjpénztárak az egykori tagoknak a reálhozamokat. Becslések szerint a mintegy 3 millió visszalépő hozzávetőlegesen 220 milliárd forintot kaphat vissza, vagyis egy átlag tagnál 70-75 ezer forinttal csengethet a postás. Az eltérések viszont nagyok, sokan több százezer forintot tehetnek majd zsebre, és ahol egy családban több visszalépő is volt, komoly összeggel gyarapodhat a kassza. A bankok számára is új lehetőséget jelent ez, hiszen jól irányzott akciókkal végre bővíthetnék a 2010 decembere óta folyamatosan zsugorodó lakossági betétállományt, amelynek nagysága május végén már alig haladta meg a 7300 milliárd forintot.

A háztartási megtakarításokért folyó verseny máris élénkülni látszik, elkezdtek felfelé araszolni a banki betétkamatok. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a tavaly októberi alig 4,5 százalékos mélypont óta idén májusra a lekötött forintbetétek átlagos kamata már megközelítette az 5,4 százalékot, azóta pedig akár feljebb is mehettek a ráták, a bankok ugyanis jelenlegi akcióikban még ennél is bőkezűbbek.
Normál betétek esetében a csúcsajánlatok jelenleg 8 százalék körül járnak.

Azok a bankok viszont, amelyek hajlandók ennyit fizetni a betétekre, rendszerint komoly feltételrendszerhez kötik az akciós kamatot. Az Erste például egyrészt az új pénzt hozó ügyfeleknek adja meg ezt a hozamot, másrészt pedig azoknak, akik nagyon aktívan használják a számlájukat, például az egyéves lekötési idő alatt legalább 48-szor vásárolnak a bankkártyájukkal. Van 8 százalékos betétkamat a Magnet Banknál is, ott a két hónapos lekötésre akkor kaphatja meg az ügyfél a kiemelkedő bónuszt, ha havonta legalább 50 ezer forintot jóváírnak a hitelintézetnél vezetett számláján.

Gyakran a többi bank is – amely valamivel kisebb kamatot fizet a lekötésekre – feltételekhez köti a kiemelkedő rátát. Ami viszont változás az elmúlt évek gyakorlatához képest, hogy az „új pénzt” mint legnépszerűbb akciós feltételt kezdi felváltani a banki aktivitás. Ez arra utal, hogy a bankok most már nem egymástól szeretnék néhány hónapra elszipkázni a még magasabb kamatra vadászó klienseket, sokkal inkább arra törekszenek, hogy a meglévő ügyfeleiket rávegyék arra, a jövőben őket használják első számú bankjukként. Így kerülnek az akciós betétekről szóló kondíciós listák apró betűs fejezetébe olyan feltételek, mint a jövedelem bankszámlára utalása, rendszeres vásárlás a bank kártyájával vagy csoportos fizetési megbízások megrendelése. Az OTP még ezen is túlmegy, a Bónusz betét kamatának maximálásához takarékszámlát vagy tartós befektetési számlát kell nyitni, vagy pedig állandó értékpapír-vásárlási megbízást kell adni.

Az OTP gyakorlata egyfajta termékkombinációnak is tekinthető, de a megszokott „árukapcsolások” is ott vannak az akciós kínálatban, amikor a hitelintézetek a pénzügyi csoport egy másik, rendszerint értékpapír jellegű vagy biztosítási termékével együtt kínálják a betétet. A lekötött pénz kamata ilyenkor általában annál magasabb, minél több más jellegű és rendszerint hosszabb távú és kockázatosabb befektetést hajlandó vásárolni az ügyfél. Az MKB-nál például a Kóstoló nevű konstrukcióban csak a megtakarítás 10 százalékát kell három- vagy ötéves kötvénybe tenni, a Portfólió konstrukcióban akár 90 százalék is lehet a nem betéti eszközök aránya. Előbbi esetben alig 8 százalék a betéti részre eső éves kamat, az utóbbiban viszont a 10 százalékot is meghaladhatja. A K&H-nál szintén rugalmasan döntheti el az ügyfél, megtakarítása mekkora hányadát teszi értékpapírba, és azok, akik többet hajlandók befektetési eszközben elhelyezni, magasabb betétkamatra tehetnek szert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.