BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reálhozam: feléljük, vagy megtakarítsunk?

A legtöbben ugyan szinte azonnal felélik a magánnyugdíjpénztári megtakarítások után járó hozamot, a szakemberek azonban az öngondoskodás folytatására hívják fel a figyelmet. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. szakértői szerint elképzelhető, hogy nagy áttörés lesz a hazai életbiztosítási piacon. A kockázatviselők már egyszeri kis befizetésből és néhányezer forint havi díjból is kiszámítható nyugdíjas biztonságot garantálnak.

Robbanás előtt áll a hazai életbiztosítási piac, mert a magán-nyugdíjrendszer szétesése óta egyre többen érdeklődnek az időskorra szóló ajánlatok iránt – hangsúlyozta Németh Péter. A huszonöt biztosítóval szerződött CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs igazgatója, valamint a vegyipari szakszervezet elnöke, Székely Tamás (VDSZ) közös sajtótájékoztatón a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások után járó reálhozamok elköltésének veszélyére, valamint az öngondoskodás lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Németh szerint a jelenlegi 1,3 millió öngondoskodó megtakarítás a többszörösére ugorhat, ha elkezdődik a magánrendszerbe korábban befizetett nyugdíjtartalékok reálhozamának kifizetése.

Annak ellenére, hogy sokan szinte azonnal felélik majd az egyszeri nagyobb összeget, lesznek, akik folytatnák valamilyen formában a megkezdett előtakarékoskodást, mert egyre többen felismerik, hogy nem szolgáltathatják ki időskori anyagi biztonságukat kizárólag egy, a mindenkori állami nyugdíjrendszernek. A legtöbb biztosító felkészült a „rohamra”.

Az előzetes felmérések szerint a legtöbben az örökölhető és egy egész család számára biztonságot jelentő megoldásokat keresik, de egyre többen kérnek információt az egyszerűbb, havi pár ezer forintos befizetésből megalapozható nyugdíjbiztosításokról, hosszúlejáratú felvett hitelek mellé, vagy éppen az unokákra megköthető konstrukciókról. 
Becslések szerint, az állami nyugdíjrendszerbe visszatért mintegy 3 millió egykori magánpénztári tag átlagosan 80 ezer forintos – 50-300 ezer forint közötti – reálhozamot vesz fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.