BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankadó, plusz frankhitelesek - Óriásit bukott a magyar Raiffeisen

A Raiffeisen Bank International AG vezére szerint a kelet-európai régióra korlátozott hatása lehet az euróövezeti válságnak. A bank jelentősen növelte nyereségét az előző évhez képest a második negyedévben, azonban Magyarország a legproblémásabb a hitelező szerint.

A Raiffeisen Bank International (RBI) magyarországi bankérdekeltsége 27 millió euró nettó veszteséggel zárta a második negyedévet, szemben az előző negyedévi 10 millió eurós mínusszal - derül ki a bank jelentéséből.

Az első féléves veszteség 37 millió euró volt, egy évvel korábban még 5 milliós nyereséget könyvelt el a magyarországi leány. A második negyedévi működési eredmény 40 millió euróra nőtt a megelőző negyedévi 37 millióról, az első félévi 77 millió volt, csökkent az egy évvel korábbi 101 millió euróhoz képest. Az adózás utáni veszteség a második negyedévben 31 millió euróra nőtt a megelőző negyedévi 11 millióról.

Az első félévi bankadó 22 millió eurót tett ki. Az egy évvel korábbihoz képest az idén az első félévben a hitelállományon belül nőtt a háztartási hitelek állománya a vállalati hitelek rovására. Míg tavaly az első félévben a vállalati hitelek állományának aránya közel 56 százalék volt, az idén 51,1 százalékra csökkent. A devizahitelek aránya 79,2 százalékról 68,3 százalékra csökkent. A kelet-európai országokat csak kissé érinti a mélyülő euróövezeti adósságválság, mert az általuk szerzett források segítik a likviditást, mondta a Raiffeisen Bank International AG vezére a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.

Még ha nyugaton mélyül is a válság, csak némileg érinti Közép- és Kelet-Európát – mondta Herbert Stepic, Kelet-Európa harmadik legnagyobb hitelezőjének vezére Bécsben. „A negatív hatás korlátozott” – szögezte le.

Lengyelország, vagy például Csehország emelte a finanszírozását az elmúlt 18 hónapban a nemzetközi kötvénypiacokon, jelentősen csökkentve a sebezhetőséget Stepic szerint.

Magyarország a hitelező „legproblémásabb országa” és ez így is marad egy ideig, mondta Stepic. A háztartási hitelek kétharmada svájci frankban denominált, ennek az évben a frank a világ legjobban teljesítő devizája, amely nehezíti a hitelesek helyzetét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.