BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befagyott a hazai hitelpiac - Hol várható drágulás?

Idén már nem várható élénkülés sem a lakossági, sem a vállalati hitelekben és megindult az önkormányzati adósságok átstrukturálása is – derült ki a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felméréséből.

A felmérés készítői korábban arra számítottak, hogy a vállalati hitelek állománya idén, a lakosságiaké jövőre kezdhet növekedni. A bankok legfrissebb válaszai alapján azonban már úgy látják, hogy idén nem lesz fordulópont a hitelezésben. Nagy Márton, a pénzügyi stabilitási szakterület vezetője úgy véli, hogy a lakossági hiteleknél a csökkenő kereslet, a vállalatiaknál pedig a bankok szigorúbb feltételei akadályozzák az élénkülést.

A felmérésből az is kiderül, hogy a háztartási hitelek iránti kereslet és azok kínálata a második negyedévben nem változott és a bankok a következő félévben sem tervezik a hitelezés feltételeinek szigorítását vagy enyhítését. Mindössze a fedezetlen fogyasztási hiteleknél várhatóak enyhítések.

A vállalati hiteleknél a korábbi negyedévekben tapasztalt szigorításokkal szemben az elmúlt negyedévben nem szigorodtak a banki feltételek, ám a következő félévben különösen a kockázatosabb hitelek prémiumainál költségnövekedés várható.

Az idei első félévben megkezdődött az önkormányzati hitelek átstrukturálása. A félév végéig az állomány mintegy egy százalékát tárgyalták újra, az arány az év végére elérheti a 10 százalékot. Az önkormányzati üzletágban gyakorlatilag nem keletkeznek új hitelek, a korábbi állományok leépülése folyik. A bankok szinte egyöntetűen azt jelezték, hogy tovább szigorítják az önkormányzatik finanszírozást. Nagy kihívásnak tekintik a hitelállomány kezelését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.