BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Mintha valami elpattant volna a forint piacán

„Valami mintha elpattant volna az euró/forint piacán. A hajnali 271 körüli szintek egy óra leforgása alatt 273 fölé ugrottak. Régiós összehasonlításban a forintot ütötték a legjobban, amiért leginkább a magyar gazdaság nagymértékű frank kitettsége lehet a felelős” – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében

Még a 250-feletti frank/forint árfolyam sem rengeti meg a magyar bankrendszert az MNB stressz tesztje szerint, de a hazai kiskereskedelmi forgalom amúgy sem rózsás számaira, illetve GDP alakulásra az erős frank bizonyosan rá fogja nyomni a bélyegét    írja Karsai Péter.

„A lengyel zlotyi jobban tűrte az elmúlt napok borúsabb hangulatát, a cseh korona, amit szokás a régió svájci frankjának nevezni pedig szokásosan stabilan tartja magát az euróval szemben. A mai napra 272,00 – 274,00 közötti árfolyamsáv tűnik valószínűnek” – emeli ki.

„Az euró/dollár piacán a munkaerőpiaci adatok fogják szolgáltatni az izgalmakat, ugyanis ezen a héten, pénteken publikálják a júliusi NFP számokat (non-farm payroll, nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak – A szerk.), és annak az előfutára a ma esedékes ADP (foglalkoztatási) mutató. Ha jó is lesz az adat, akkor sem számíthatunk jelentős fordulatra, nem valószínű, hogy az euró/dollár árfolyamának alakulásában áttörést tapasztalhatnánk, inkább maradhat a dollár erősödő, euró gyengülő trendje” – hangsúlyozta Karsai. Hozzátette, a gyenge ADP számok pedig egyértelműen kockázatkerülést váltanának ki, ami a zöldhasú keresztárfolyamait erősíti. A devizapiacokon eluralkodó negatív hangulatot a kötvénypiacokról érkező hírek táplálták, a német kötvényekhez képest az olasz és a spanyol papírok hozamfelára tegnap már megegyezett, tehát az olaszok megítélése az ibériaiakkal kezd vetekedni.

Úgy látja, mindezek ellenére az euró/dollár árfolyama viszonylag stabil 1,4250 körüli, a dollár/forint kurzusa pedig 190-192 között várható mai napra.

A euró/frank árfolyama 1,08 alatt is járt ma reggel, a frank/forint kurzusa pedig „alulról karcolta” a 253-at, majd ekkor érkezett a Svájci Nemzeti Bank derült égből jött kvázi kamatcsökkentése: az eddigi 0 – 0,75 közötti alapkamatsáv 0 – 0,25-re szűkül. De ami még talán ennél is fontosabb, hogy az SNB is elkezdte a likviditásbővítést, az Amerikából már ismert úgynevezett „quantitative easing”-et, diszkont-kincstárjegyvásárlás formájában. A hírre masszív, három százalék feletti forinterősödést produkált a frank/forint kurzus, esély mutatkozik a 244-es szint áttörésére – zárja kommentárját az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.