BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint 100 milliárdot bukik most az állam a Mol-vásárlással

Jelentős esésben áll a Mol: most a világgazdasági helyzet, korábban a kormányzati jelzések, és a korrupciós vádak is segítették a lejtmenetet.

A Mol részvények árfolyama 16 500 forint a Budapesti Értéktőzsdén kedd délelőtt. Ez napon belül több mint 6 százalékos esésnek felel meg.

A Mol mélyrepülése a nemzetközi hangulattal függ össze jelenleg, ugyanis a világ tőzsdéin óriási veszteségek láthatóak napok óta. Az olaj árfolyama is jelentős esést mutat, amely szintén nem tesz jót az olajtársaságnak.

A cég árfolyamának esését szakértők szerint azonban több tényező is táplálhatta korábban a globális folyamatok mellett.

- Több szereplő félt attól, hogy a magyar állam nyomást gyakorolhat, miután megvásárolták az orosz Szurguttól a 21,2 százalékos Mol-részt.

- A kormány szándéka nem világos: egyes kormányzati jelzések szerint eladhatnak a részvényekből, amennyiben a 2012-es költségvetési folyamatok szükségessé teszik (az esetleges eladás egyébként szakértők szerint a jelenlegi hazai szabályok szerint nem számít majd költségvetési bevételnek, a fontosabb, maastrichti szemléletben pedig egyáltalán nem mutatkozik meg a tranzakció - A szerk.), más jelzések szerint nem azért vették meg, hogy eladják.

A 22 400 forintos részvényenkénti vételár óta a Mol 26 százalékot esett a BÉT-en, így a vásárlás egyenlege a mai napig közel 130 milliárd forintos mínuszt mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.