BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Molban és az OTP-ben lát fantáziát a Quaestor

A dollár erősödését és a forint gyengülését várják a Quaestor elemzői, a két vezető tőzsdecég, az OTP és a Mol részvényeit ajánlják a befektetők figyelmébe.

Háda Bálint a társaság vezető elemzője elmondta: körülbelül két hónapja megállt az euró erősödése a dollárhoz képest és a napokban megfordult a tendencia. Előrejelzésük szerint akár 1,35-ig is csökkenhet az euró dollárban számolt értéke. A társaság elemzői a forint gyengülését is prognosztizálják az euróhoz képest, szerintük 280-290 forint között alakulhat az árfolyam. A svájci frank értékét 225-230 forint közötti értékben tartják valószínűleg, úgy vélik, a spekulánsok többször is megpróbálják feljebb tolnia frank árfolyamát az euróhoz képest.

A svájci jegybank által a héten meghirdetett árfolyamkorlát hatására Háda Bálint szerint egyértelműen a dollár válik elsődleges tartalékdevizává, más országok valutái korlátozott mennyiségük miatt kevésbé alkalmasak.

A magyar részvények közül a Molban látják a legnagyobb fantáziát. A társasági papírjait vételre javasolják és 20 500 forintos célárfolyamot állapítottak meg. Jó befektetésnek tartják még az OTP részvényeit is, melynek célárát 4 820 forintban határozták meg. A két gyógyszergyár, az Egis és a Richter papírjait tartásra ajánlják, mindkét társaság eredményeit kedvezőtlenül befolyásolja, hogy több pénzt von el tőlük az állam és bizonytalanságot jelent a számukra, hogy a jövő évtől érvényes, rájuk vonatkozó szabályozás még nem ismert.

Háda szerint a négy vezető tőzsdecég profitja megfelelő, ám ennek ellenére a befektetői hangulat rossz. Egyre kisebb figyelmet fordítanak a nagy nemzetközi befektetési alapok a magyar részvénypiacra és amíg a tulajdonosok, a kibocsátók és a brókercégek a kereskedési rendszerről vitatkoznak, addig a befektetők más piacokat keresnek.

Kockázatosabbá vált az értékpapírpiac, kockázatmentes hozamot már csak az aranytól lehet várni, hosszú távú befektetések helyett rövidtávú nyereségekre lehet spekulálni és a cégeknél nagyon oda kell figyelni az állami kapcsolatokra és a tevékenységüket meghatározó politikai környezetre és szabályozásra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.