BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Molban van fantázia - befektetési tippek

Ismét elsődleges tartalék devizává válik és felértékelődik a dollár a Questor szerint

A dollár erősödésére és a forint gyengülésére számítanak a Quaestor csoportnál. A társaság szakemberei a pesti tőzsdén forgó részvények közül a Mol és az OTP Bank papírjait ajánlják a befektetők figyelmébe. A dollár felértékelődik és ismét elsődleges tartalék devizává válik a svájci jegybank múlt heti döntése nyomán.

Erről Háda Bálint, a Quaestor csoport vezető elemzője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte a dollár mellett néhány más ország pénze is erősödhet, de komoly tartalék devizává egyikük sem tud válni. Úgy véli, a spekulánsok többször is próbára teszik majd a Svájci Nemzeti Bankot, hogy az 1,2 frank fölött tudja-e tartani az euró árfolyamát, ám Németország akár anyagi támogatást is hajlandó adni a kitűzött árfolyamcél fenntartása érdekében.

A társaság előrejelzése szerint a dollár erősödése miatt az euró árfolyama a korábbi izmosodás, majd két hónapig tartó oldalazó ingadozás után 1,35 dollárra csökkenhet. Arra számítanak, hogy a hazai fizetőeszköz gyengül az euróhoz képest, és 280–290 forint között alakul az árfolyama. A frank kurzusa szerintük 230 forint körül stabilizálódik.

A Quaestor szakemberei a magyar részvények közül a Molban látják a legnagyobb fantáziát. Az olajcég papírjait vételre javasolják, 20 500 forintos árfolyamot tartanak elérhetőnek. Emellett jó befektetésnek gondolják még az OTP Bank részvényeit, azok gyűjtését javasolják, célárukat 4820 forintban határozták meg.

A két tőzsdén forgó gyógyszergyár papírjait tartásra ajánlják, szerintük a Richternél 36815, az Egisnél 15820 forintos célárat adtak meg. Mindkét társaság eredményeit és piaci értékét kedvezőtlenül befolyásolja, hogy az idén több pénzt von el tőlük az állam, mint korábban. Valamint komoly bizonytalanságot jelent, hogy nem ismert a jövő évtől rájuk érvényes szabályozást.

Háda Bálint szerint a négy vezető tőzsdecég profitja megfelelő, a befektetői hangulat mégis rossz. A nagy nemzetközi befektetési alapok egyre kisebb figyelmet fordítanak a magyar részvénypiacra, és amíg a tőzsde tulajdonosai, a kibocsátók és a brókercégek a kereskedési rendszerről vitatkoznak, addig a befektetők más piacokat keresnek. A Quaestor vezető elemzője szerint számos befektetői nézet érvényét veszítette. Érdemi kockázat vállalása nélkül már nem lehet hozamot elérni az értékpapírpiacon.

A helyzet nem kedvez a hosszú távú befektetéseknek, helyettük a rövid távú árváltozásokból lehet hasznot húzni. Az egyes gazdasági ágazatokat befolyásoló tényezőknél jobban számítnak az adott cégeket érintő hatások. A szigorúbb költségvetési politikák miatt a befektetőknek érdemes figyelni a tőzsdecégek állami kapcsolataira, mert az árfolyamokat egyre jobban befolyásolják a politikai döntések és megszólalások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.