BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP 108 milliárd profitot gyűjtött, de a többi bank...

A pénzügyi intézményekre kivetett különadó kisöpörte tavaly az ágazat profitját. A bankok és a pénzügyi vállalkozások ágazati szinten veszteségesek lettek, a biztosítók profitja is szinte teljesen elolvadt. Az alapkezelőknek jól ment, nekik az idén jött a feketeleves.

A negyven részvénytársasági formában működő hazai hitelintézet közül 18 lett veszteséges tavaly – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott Aranykönyvből. A bankok öszszesített adózott eredménye így negatív lett, több mint 17 milliárd forintos veszteséget könyveltek el a piaci szereplők, holott 2009-ben még több mint 210 milliárdos nyereség szerepelt ugyanebben a rubrikában. A legfőbb ok természetesen a különadó, de az is szerepet játszott benne, hogy bizonyos piaci szereplők megemelték a céltartalékukat.

Az eredményekben persze óriási a szórás. A legnyereségesebb bank az OTP lett, amely a bankadó ellenére is 108 milliárd forintos profittal zárta az előző évet. A legnagyobb, több mint 112 milliárd forintos veszteség pedig az igen komoly mértékű céltartalékot képző MKB-nál keletkezett, de veszteséges lett a nagybankok közül a CIB és a Raiffeisen is. A külföldi tulajdonosok viselkedése is vegyes képet mutatott. Voltak olyan anyacégek, amelyek osztalék formában a profit nagy részét vagy teljes egészét kisöpörték itteni leányukból. Így tett például az UniCredit és a K&H tulajdonosa, a belga KBC, de az OTP is úgy döntött, több év kihagyás után a nyereség egy részét kiosztja a részvényesei között. A Budapest Bank vagy az Erste tulajdonosai ezzel szemben bennhagyták a profitot a magyar leánycégben.

Profit tekintetében szektorszinten jobban jártak a bankoknál a takarékszövetkezetek és a hitelintézeti fióktelepek. A szövetkezeti hitelintézeti szektor adózott eredménye tavaly 5,9 milliárd forint lett, ez visszaesés ugyan 2009-hez képest, de a változás korántsem olyan drámai, mint a bankoknál. A fióktelepek profitja is erőteljesen lecsökkent, adózás után kevesebb mint 11 milliárd forint maradt náluk, ezt szinte teljes egészében ki is vették a tulajdonosok osztalék formájában.
A pénzügyi vállalkozások, vagyis a hitelezéssel, lízinggel és faktoringgal foglalkozó cégek már 2009-ben is súlyosan veszteségesek voltak.

Az ágazat adózás után 15 milliárd forintos mínuszban állt. Tavaly pedig a helyzet tovább romlott, 44 milliárd forintra emelkedett a szektorszintű veszteség, és a cégek 45 százaléka nem tudott profitot elérni. A biztosítási ágazatot is igen komolyan sújtotta a pénzügyi intézményekre kirótt különadót. A 2009-ben még 66 milliárd forintos profitot produkáló szektor adózott eredménye az extra közteher és a viharkárok miatti szokatlanul magas kárkifizetések okán kétmilliárd forint alá süllyedt.

A 37 hazai biztosító közül 17 lett veszteséges tavaly, ez persze a nem túl régen indult cégek esetében, mint a CIG Pannónia vagy a Genertel egyáltalán nem meglepő, de a piac régi nagy szereplői közül is több mínuszban zárta a pénzügyi évet. Az Allianz vesztesége több mint 4,5 milliárd forint lett, az ING-nél pedig 2,2 milliárdos deficit szerepelt az eredménykimutatás adózott eredmény sorában.

Volt persze olyan pénzügyi cégcsoport is, amelynek a különadó sem ártott. Az alapkezelők 2010-ben a 2009-eshez hasonló mértékű, 23 milliárd forint körüli profitot értek el. Ebben szerepet játszott, hogy tavaly jó évük volt, rekordot döntött az általuk kezelt vagyon mérete. Az idén viszont már ők sem örülhetnek, a nyugdíjpénztári vagyon átadása és a befektetési alapok vagyonának csökkenése várhatóan elviszi a nyereségük negyedét-harmadát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.