BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény leépítések a bankoknál

A válság újabb fejezete miatt ismét beindult a fűnyíró a bankok emberi erőforrás osztályán. A nagy nemzetközi pénzügyi csoportok tízezresével szabadulnak meg a munkaerőtől átszervezésre hivatkozva, de Magyarországon is csökken a bankoknál a dolgozói létszám.

A dolgozókkal fizetteti meg azt a 2,3 milliárd dolláros veszteséget a svájci UBS AG, amelyet egyik brókere okozott nemrég a cégnek – tudta meg több nemzetközi hírügynökség is nemrég. A svájci pénzügyi csoport már évek óta nem fizetett osztalékot a részvényeseinek, így a bukást nem akarja velük megfinanszíroztatni. Hogy pontosan hány dolgozónak kötnek a lábára útilaput Kweku Adoboli, a csalást elkövető bróker miatt, még nem tudni.

Nem az UBS az egyetlen nagy pénzügyi csoport, amelynél megvágják a dolgozói létszámot. Csaló brókerek nélkül is nehéz helyzetben van több pénzügyi csoport is az európai adósságválság miatt. A Deutsche Bank vezetősége is összeült a dolgozók képviselőivel, mivel csökkenteni kívánja az érdekeltségébe tartozó, és eladás előtt álló BHF Bank költségeit, és egyúttal növelni a részleg profitabilitását. Ez úgy tűnik, csak leépítések árán lehetséges. A társaságnál jelenleg 1500-an dolgoznak, őket a cég vezetése már tájékoztatta a várható intézkedésekről.

A hazai bankok egyelőre nem verik nagydobra, terveznek-e leépítéseket, pedig a végtörlesztések miatt könnyen lehet, hogy náluk is szükség lesz karcsúsításokra. A válság óta a hitelintézetek már jócskán összementek, 2008 vége és 2011 közepe között 4 ezer embertől váltak meg, ami több mint 10 százalékos leépítést jelent szektorális szinten. Aki a pénzügyi szférában elveszíti az állását, sok jóra nem számíthat, a kereskedelmi bankok internetes honlapján július végén alig 250 állásajánlat volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.