BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baleseti adó - Lépett a Biztositas.hu a kgfb panaszáradat ellen

A Biztosítás.hu hivatalos közleményben jelentette be, hogy kikerülhetetlen tájékoztatást fog adni a novemberi kampányban oldalán díjat kalkuláló autósoknak a kötelező biztosításokat 2012-től terhelő Baleseti Adó várható bevezetéséről és egyben azt javasolja az alkuszi piac részére, hogy ők is hasonlóan járjanak el.

Az alkusz szerint minderre azért lesz feltétlenül szükség, mert a biztosítók most vasárnap (október 30-án) adó nélkül lesznek kénytelenek meghirdetni díjaikat, ami tájékoztatás hiányában panaszáradathoz vezetne.
 
Előreláthatólag csak november végén döntenek a Baleseti Adó bevezetéséről a képviselők. A tervezett adó várhatóan 30 százalékkal emeli meg 2012. január elsejétől a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások díjait, de az adótörvény novemberi elfogadása miatt a Baleseti Adó nem fog szerepelni a biztosítók által most vasárnap meghirdetésre kerülő tarifákban. Mindez fogyasztói panaszok tömegét okozhatja azáltal, hogy az autósok novemberben anélkül választanak majd maguknak kötelező biztosítót, hogy tudnák: januárban az adó miatt várhatóan többet kell fizetniük kötelezőjükért.
 
A probléma elkerülése érdekében a Biztosítás.hu az adó várható bevezetéséről szóló kikerülhetetlen tájékoztatást tesz közzé oldalán novemberben az autósoknak, akik ezt követően hozhatnak majd döntést biztosításukat illetően. A tájékoztató célja, hogy egyetlen autós se választhasson magának úgy biztosítást a kampányban, hogy nem kap megfelelő információt az adó várható 2012. januári 1-ei bevezetéséről. Az alkuszcég akciójával biztosítási piac többi szereplőjét is szeretné rávenni az adóról szóló tájékoztató megjelentetésére, hiszen az autósok elsősorban az alkuszoktól várják a kötelező biztosításokkal kapcsolatos tanácsadást és panaszaikkal is hozzájuk fordulnak majd első körben.

Mint arról beszámoltunk, az idén a vasárnapi díjhirdetés és az egyelőre csak törvénytervezet formájában létező baleseti adó nehezíti a biztosítók életét. A biztosítóknak a kgfb-ről szóló törvény szerint legkésőbb október 30-án közzé kell tenniük a következő évre szóló díjaikat két országos napilapban és a honlapjukon.

A vasárnapi díjhirdetés egyik nehézsége, hogy a megjelenő országos napilapokból szegényes a választék, így az eddigi hírek szerint a biztosítók a Borsban és a Nemzeti Sportban publikálják majd a tarifatáblázatokat a korábban megszokott Népszava és Magyar Hírlap helyett. Megtehetnék persze azt is, hogy mind a 14 piaci szereplő közösen úgy dönt, már pénteken vagy szombaton megjelenteti a díjait, a baleseti adó miatti bizonytalanságok és az éles verseny miatt azonban valószínűleg az utolsó pillanatig kivárnak a cégek. Az új közteher révén 27 milliárd forintot kíván beszedni a kormány a kgfb-piac szereplőin keresztül az autósoktól, és a befolyt összegből a tervek szerint az egészségkassza hiányát csökkentenék. Az adó alapja az éves biztosítási díj, a közteher ennek a 30 százaléka

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.