BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betiltották a "meztelen" CDS-t, de mi is az?

Az Európai Unióban tegnap megegyezés született az államadósság-törlesztés leállása esetén fizető CDS-ügyletek kereskedelmi tilalmáról, amennyiben a vásárlónak nincs ténylegesen állampapír a birtokában, ami ellen "biztosítást" köthet.

A megállapodás megszületését hosszú hónapokon keresztül gátolta, hogy a kérdésben komoly nézeteltérés volt az eurózóna és az Európai Unió képviselői között. Az ellenzők - például a kereskedés központjának számító Nagy-Britannia - végül csak úgy voltak hajlandóak elfogadni a "meztelen" CDS-kereskedés betiltását, hogy az Európai Parlament ígéretet tett: feloldják a megszorítást, ha az túlzott veszélyeket jelentene az egyes országok állampapír-piacára.

"Ez egy nagyon ambíciózus megállapodás, mely képes lesz megerősíteni a pénzügyi stabilitást és a szolgáltatások egységes piacát is" - mondta Michel Barnier, az EU pénzügyi szolgáltatásaiért felelős vezetője. A november elsejétől az új ügyletekre vonatkozó törvény egyben megszorításokat és beszámolási kötelezettséget tartalmaz a részvények shortolására is.

A CDS-ügyletekkel és az azokkal lelkesen játszó hedge fundokkal szemben tavaly hangzottak el az első komolyabb vádak, miszerint a görög államcsődre játszanak, így téve mind drágábbá az eurózóna számára az ország megmentését. Az alapok képviselői szerint a CDS-piac mérete elenyésző az állampapírok piacával szemben, így nem is lehet vele manipulálni, a kötvényhozamok pedig azért szálltak el Görögországban és az eurózóna többi országában, mert a befektetők aggodalmai egyre csak nőttek az államadósság-hegyek láttán.

A most betiltásra kerülő "meztelen" CDS lényege, hogy a kontraktus vásárlója nem rendelkezik kötvénnyel, aminek a nemfizetése esetén a CDS-e nyereségessé válik, sőt pénzügyi veszteséget sem kell elkönyvelnie ahhoz, hogy teljesítsen számára a másik oldal. Kritikusai szerint a "meztelen" CDS olyan, mintha tűz ellen köthetnénk biztosítást a szomszéd házára: ez egyben óriási csábítást jelent, hogy fel is gyújtsuk azt. A "meztelen" vagyis spekulatív CDS-ügyletek a teljes forgalom 80 százalékát teszik ki a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.