BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább a magyar államadósság - Van okunk félni?

Csökkent az érdeklődés az aukciókon, és a külföldiek állománya is fogyatkozott az elmúlt hónapban, a szakértők szerint azonban komoly sokkot az okozhat csak a piacon, ha megfordul a trend, és elkezdik eladni a feltörekvő piaci eszközöket.

Számos aggasztó jelet láthattunk az elmúlt hetekben a hazai állampapírpiacon. Az egyik ezek közül, hogy az aukciókon csökken a kereslet. Augusztus elején még nemegyszer szinte egymás kezéből tépték ki a kötvényeket és diszkontkincstárjegyeket (dkj) a befektetők, mostanra viszont a kereslet visszafogottabbá vált. A szeptember 29-i aukción például már le sem jegyezték az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) által felajánlott 40 milliárd forintnyi értékű 12 hónapos dkj-t, és a múlt héten is olyan szerény volt a kereslet, hogy az ÁKK végül 40 milliárdról 30 milliárdra vágta vissza az értékesített mennyiséget. Lényegesen jobban sikerült viszont a tegnapi három hónapos dkj-aukció, ahol az állampapírok bő két és félszeres túljegyzés mellett fogytak el.

Szintén az aggasztó jelek közé tartozhat, hogy az elmúlt hónapban csökkent a külföldi befektetők magyar állampapír-állománya. Egy hónapja még több mint 4 ezer milliárd forintnyi forintalapú hitelpapír volt náluk, most viszont már csak 3882 milliárdnyi, ennyi ingadozás azonban – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója – akár repózott ügyletek miatt is bekövetkezhet, így nem érdemes túlzott jelentőséget tulajdonítani neki.

Mindazonáltal vannak kockázatok a hazai állampapírpiacban – mondják a szakértők. Szalma szerint ráadásul ezek aszimmetrikusak, kedvező fordulat esetén sokkal lassabban és kisebb mértékben csökkenhetnek a hozamok, mint amilyen gyorsan megugorhatnak egy negatív fordulat után. Mindez ráadásul nem is rajtunk múlik. „Fundamentálisan egyetlen dolog befolyásolja a hazai piacot: hogy a feltörekvő piacoknál befelé vagy kifelé áramlik-e a tőke” – mondja Duronelly Péter, a Budapest Bank befektetési igazgatója. A szakember szerint amint elkezdik komolyan kifelé vinni a pénzt ezekből a piacokból, könnyen két számjegyűvé válhatnak a jelenleg még 8 százalék alatt lévő kamatok.

Az viszont a szakemberek szerint nem lesz különösebb hatással a hozamokra, hogy jövőre kivezetik a tőzsdéről a magyar állampapírokat, ehelyett a január 2-án induló MTS Hungary elektronikus és multilaterális kereskedési rendszeren keresztül lehet majd kereskedni a papírokkal. Az új platform előnyei közé tartozik, hogy hozhat be új külföldi elsődleges forgalmazókat és ezzel új befektetőket a
piacra.

Franciaországot leminősíthetik

Kérdésessé válhat Franciaország lehetséges legjobb államadós-osztályzatának stabil kilátása – erre tett egyenes utalást a francia adósságdinamikáról kedd hajnalban kiadott éves elemzésében a Moody’s Investors Service. Az MTI közlése szerint a nemzetközi hitelminősítő jelenleg a legmagasabb, Aaa besorolást tartja érvényben Franciaországra. Az adósbesorolás kilátása stabil, ez azt jelzi, hogy a Moody’s jelenleg nem készül Franciaország leminősítésére. A romló adósságmutatók és az államra háruló, potenciálisan felmerülő jövőbeni kötelezettségek azonban veszélyeztethetik a stabil kilátást.


Világgazdaság - Herman Bernadett Franciaországot leminősíthetik Kérdésessé válhat Franciaország lehetséges legjobb államadós-osztályzatának stabil kilátása – erre tett egyenes utalást a francia adósságdinamikáról kedd hajnalban kiadott éves elemzésében a Moody’s Investors Service. Az MTI közlése szerint a nemzetközi hitelminősítő jelenleg a legmagasabb, Aaa besorolást tartja érvényben Franciaországra. Az adósbesorolás kilátása stabil, ez azt jelzi, hogy a Moody’s jelenleg nem készül Franciaország leminősítésére. A romló adósságmutatók és az államra háruló, potenciálisan felmerülő jövőbeni kötelezettségek azonban veszélyeztethetik a stabil kilátást. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.