BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: 250 forintos frank jöhet

Az eredetileg október 18-ra tervezett EU csúcstalálkozót a közelmúltban most vasárnapra halasztották, de tegnap délutánra kiderült, hogy a 23-i konferenciát meg fogják ugyan tartani, de érdemi döntés várhatóan nem lesz – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. A következő céldátum október 26-a, az EU vezetői erre a dátumra ígérik a megegyezést.

Minden illetékes EU politikus a saját pecsenyéjét igyekszik sütögetni, nem akarnak az utolsó előtti pillanatig szupranacionális síkon gondolkodni. November 3-ig még van idő, így nem kizárt az a lehetőség sem, hogy lesz még újabb spontán találkozó. A halasztás híre természetesen forintgyengülést hozott, 301,90-ig, 30 havi rekordra szaladt el az euró/forint árfolyama – írja Karsai.

Tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet figyelmeztette a lengyeleket, hogy a jelenlegi A2-es stabil besorolás kilátását negatívra ronthatja 2011 végén, ha nem indulnak meg időben a deficitcsökkentő intézkedések. A mi esetünkben is várható a közeljövőben hitelminősítői reakció, már a leminősítési fenyegetés is komoly forintgyengüléssel járhat – vélekedett az elemző.

Kiemelte: „Ma kora délután kezdődik Brüsszelben az EU pénzügyminiszterek találkozója, ami a 26-i csúcs előkészítéseként is felfogható. A kereskedők türelme egyre inkább fogyóban van, de a halasztás ellenére az euró/dollár kereskedése 1,37 felett indul ma reggel”.

Ma a tengerentúlról nem érkezik adat, Németországból viszont az októberi IFO hangulatindexet teszik közzé. A mutató augusztus óta szinte szabadesésben van, így nagy annak az esélye, hogy a várakozásokat is alulmúlóan fog szerepelni az IFO-index.

Amíg az EU nagyhatalmai egymással vitatkoznak, addig a görög törvényhozás elfogadta az újabb megszorító intézkedéseket, amelyek ismét az utcára vitték a protestáló tömegeket. Az USA egyre inkább aggódik a megoldás kimenetele ügyében, a Fed elnöke mind gyakrabban nyilatkozik arról, hogy az európai válság hatással lehet az amerikai gazdaságra.

Komolyabb kockázatkerülés következett be az EU konferencia elhalasztásával, az euró/frank árfolyama 1,2215-ig zuhant, úgy hogy tegnap reggel még 1,2430-nál nyitott az árfolyam. A frank erősödött, a forint pedig gyengült az euróval szemben, így 24 órán belül majdnem 3 százalékkal jegyzik magasabban a frank/forint árfolyamát. A 246-os szint egyelőre még nem esett el, de a forint további gyengülésével, és a frank erősödésével újra 250-es frank/forint kurzusok jöhetnek, egészen addig, amíg nem lesz EU megállapodás – vélekedett az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.