BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfüggesztették a Richtert! – Hegymenetben a papír

A Richter pozitív kutatási eredményről számolt be, és a részvény 7 százalékkal emelkedett a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Az OTP szempontjából kedvezőtlen közleményt adott ki a Moody’s, amely szerint leminősíthetik a bankot. A bankrészvény azonban emelkedni tudott a délelőtt folyamán. A BUX 3 százalékkal került feljebb, 16 000 pont fölé kapaszkodott.

12 óra után

Kora délután árelmozdulás miatt felfüggesztették a Richter részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén. A kereskedés folytatása után már több mint 10 százalékos emelkedést mutat a gyógyszercég árfolyama, 34 000 forinton jegyzik.

11 óra előtt

Pozitív eredménnyel zárult a Richter Gedeon és az amerikai Forest Laboratories Inc. közös gyógyszerkutatásának III klinikai fázisa - jelentette be a Richter Gedeon Nyrt. a BÉT honlapján szerdán a vizsgálat előzetes eredményét.

A Richter Gedeon  kutatói által kifejlesztett cariprazine (RGH-188) fejlesztés alatt álló antipszichotikus gyógyszerkészítménnyel I. típusú bipoláris betegségben szenvedő, akut mániás betegek körében végezték el a klinikai vizsgálatok III fázisát. A betegek szignifikáns tüneti javulást mutattak a placebóval kezelt betegekhez képest már a kezelés negyedik napján és az összes további vizsgált  időpontokban is.

A közlemény szerint az adatok további elemzését a következő hetekben fejezik be. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati  kapcsolatok és PR vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy a cariprazine-t fő indikációban a skizofréniás betegek körében vizsgálják, s a Forest Laboratories tervei szerint,  ennek a vizsgálatnak a befejezése után, a két - a skizofréniás mellett a bipoláris depressziós - indikációra együtt szeretnék bevezetni a piacra. A szóvivő tájékoztatása szerint 2014-ben várható a törzskönyvezés és a készítmény piaci bevezetése.

A Richter közleménye emlékeztet arra, hogy a cariprazine-nal jelenleg skizofréniás betegek mellett a bipoláris depresszióban szenvedő betegek körében is zajlanak klinikai vizsgálatok és a szer hatását major depresszió kiegészítő kezelésében is vizsgálják.

Szombathelyi Zsolt, a Richter Gedeon Nyrt. kutatási igazgatója a közleményben kiemeli, hogy a vizsgálat "... pozitív előzetes eredményei nagyon bíztatóak, és a korábbi fázis II program eredményeivel együtt alátámasztják, hogy a cariprazine kezelés klinikailag jelentős tüneti javulást eredményez jó tolerálhatóság mellett az I. típusú bipoláris betegségben szenvedő, akut mániás betegek esetében".

A Forest Research Institute elnöke és kutatás-fejlesztési igazgatója, Marco Taglietti pedig hangsúlyozza: "az akut mániában szenvedő betegek körében végzett ... vizsgálatunk pozitív eredményei igazolják a cariprazine-ban, mint új antipszichotikus vegyületben rejlő lehetőségeket."
A Richter részvények árfolyama meredek emelkedést mutat szerda délelőtt. A gyógyszerpapír 7 százalékkal drágult, 33 100 forint fölé. A szektortárs, az Egis csupán 0,88 százalékkal került feljebb, 14 810 forintra.

Az OTP jelentős emelkedést mutat a kedvező nemzetközi befektetői környezetben. A bankrészvény 3 százalékot erősödött, 3 100 forint környékén jegyzik a BÉT-en.

A bankpapír annak ellenére teljesít jól, hogy a Moody’s és a Fitch Ratings is negatív hangvételű közleményt fogalmazott meg a végtörlesztés kapcsán. Igaz, az OTP már korábban jelentős esést szenvedett el emiatt.

Magyar bankok önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá kedden a Moody''s Investors Service a devizaalapú adósságok végtörlesztéséből eredő potenciális veszteségekre hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjeli londoni bejelentése szerint az adósi és betéti besorolások esetében kezdett leminősítési felülvizsgálatok hét magyar bankot érintenek; közülük hatnak az önálló pénzügyierő-besorolása is felülvizsgálat alá került. A Moody''s leminősítési felülvizsgálatai az OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t érintik.

 A hitelminősítő az indoklásban közölte, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek egyösszegű, piaci árfolyam alatti végtörlesztését engedélyező törvény miatt vette felülvizsgálat alá e bankokat. Mivel a devizaalapú hitelek az ingatlanhitel-kinnlevőség 70 százalékát teszik ki, a Moody''s véleménye szerint a végtörlesztést lehetővé tévő törvény valószínűleg veszteségeket fog okozni a bankoknak, és tőkehelyzetükre is hatással lesz - áll az elemzésben.

A hitelminősítő saját becslései szerint ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyi veszteséget is okozhat a magyar bankszektor tőkemegfelelési rátájában, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg.

A Fitch elemzésében közölte, hogy feltételezése szerint a piaci árfolyam alatti végtörlesztési lehetőséggel a jogosult devizahitelesek 25 százaléka él majd. Ennek alapján a Fitch Ratings úgy számol, hogy a lejárati idő előtti törlesztések hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthetnek fel el a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából.

A cég szerint ettől még nem válna azonnal szükségessé a magyar bankok tőkepótlása a tulajdonos bankok vagy a magyar állam részéről. Tekintettel azonban arra, hogy a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, egyes bankok az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.