BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkeztek a háziasszonyok a tőzsdére

Augusztusban csaknem 150 milliárd forintot bukott az állam a nyugdíjkasszáktól átvett értékpapírjain és a Mol-paketten. A lakosság az olcsó részvényekből, a külföldiek pedig az állampapírjainkból vásároltak be.

Bespájzoltak a háziasszonyok az olcsó részvényekből – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett értékpapír-statisztikáiból. A tőzsdék augusztusi mélyrepülése idején a háztartások több mint 34 milliárd forint értékben vásároltak részvényeket, utoljára ekkora lakossági érdeklődés tavaly májusban volt a hazai részvénypiac iránt. A háztartások részvényállománya így annak ellenére is nőtt augusztusban, hogy több mint 30 milliárd forintot buktak az árfolyamok esése miatt, a hónap végén már 361 milliárd forintnyi lakossági pénz volt részvényekben.

A háztartásokkal jellemzően ellentétesen viselkedő külföldi intézményi befektetői kör a nyolcadik hónapban is ontotta a piacra a papírokat. Több mint 50 milliárd forintnyi magyar részvénytől szabadultak meg, ennek és a durva árfolyamesésnek köszönhetően csaknem 600 milliárd forinttal csökkent így a náluk lévő állomány. A Mol-pakett felvásárlása és a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása révén a központi kormányzat is jelentős részvényvagyonra tett szert. Augusztusban a tőzsdék esése miatt ennek a portfóliónak az értéke is mintegy 100 milliárd forinttal csökkent, 714,3 milliárd forintra, a hónap végéig azonban az állam nem adott túl a részvényein, így a veszteséget egyelőre nem realizálta.

A bő 4 ezer milliárd forintnyi lakossági értékpapír-befektetés több mint fele befektetési alapokban található. Az alapkezelők reménykedtek abban, hogy a nyugdíjpénztári reálhozam egy része hozzájuk kerül majd, de az MNB adatai szerint hiába, a háztartások ugyanis augusztusban több mint 5 milliárd forintnyi befektetési jegyet váltottak vissza. Az állam is folytatta a magánkasszáktól átvett befektetési jegyek értékesítését. A júliusi 130 milliárd után újabb 88 milliárdnyit értékesített annak ellenére, hogy a nemzetközi részvénypiacokon befektető alapokon egyre nagyobb az árfolyamveszteség. A nyolcadik hónapban például a központi kormányzat csaknem 50 milliárd forintnyi bukott a befektetési jegyein, így az ezeken és a részvényeken elért havi árfolyamvesztesége megközelítette a 150 milliárd forintot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.