BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos per indul a Porsche ellen

Újra az igazságszolgáltatás asztalaira kerülhet a Porsche és a Volkswagen évekkel ezelőtti felvásárlási csatája. A braunschweigi bíróságra beadott kereset szerint a befektetők legalább 1,1 milliárd eurót szeretnének kapni, ám a végső összeg ennél magasabb is lehet.

Újabb milliárdos nagyságrendű kártérítési pert indítottak a Porsche és a Volkswagen ellen. Az autógyártókat összefogó Porsche SE ellen hivatalosan is benyújtották a keresetet - mondta a cégcsoport szóvivője hétfőn.

Az ügy előzménye, hogy a volkswagen és a Porsche SE felvásárlási lázában, 2008 őszén az előbbi részvény árfolyama óriási kilengéseket mutatott, befektetők millióinak okozva hatalmas veszteségeket. (A papír kurzusa akkor néhány napra 500 euróig ugrott, majd 250-ig zuhant, szemben a mai, 100 euró alatti árfolyammal.) Az ügyben az Egyesült Államokban már folyik egy jogi vizsgálat.

A braunschweigi ügy teljesen új. A müncheni CLLB ügyvédje és jogi szakértője szerint 1,1 milliárd euróért szállnak harcba azon az alapon, hogy a Porsche SE és a Volkswagen AG nem tájékoztatott megfelelően a felvásárlási csata folyamatairől megfelelően, így a befektetők nem lehettek tisztában az ügy valódi körülményeivel.

Bár további részletek egyelőre nem ismeretesek, az ügyvéd szerint az összeg a most megjelöltnél magasabb is lehet, az iroda ugyanis további károsultakkal is tárgyalásokat folytat. A Porsche SE-nek három hónapja van, hogy a vádakra érdemben reagáljon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.