BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot zakózott a forint a frankkal szemben

Tegnap elromlott a nemzetközi hangulat, mert kiderült, nem lehet áttörő sikert várni a vasárnapi EU-csúcstól az adósságválság kapcsán. A Moody’s Investors Service pedig jelezte, hogy megvonhatja Franciaország „AAA” hitelbesorolását.

Eddig tartott a jó hangulat, pontosabban tegnap délig. Hétfő délelőtt még 292 alatti euró/forint árfolyamokkal találkozhattunk, de aztán nyilatkozott a német kormányszóvivő, Steffen Siebert, hogy ne várjuk áttörő sikert a vasárnapi EU-csúcstól, mert a tervek nincsenek olyan állapotban, hogy megszülethessen egy teljes körű megoldást hozó konszenzus. Így rövid idő alatt két forinttal feljebb jegyezték az euró/forint árfolyamát, napon belül pedig egy százalék feletti árfolyamgyengülést produkált a forint – írja napi elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„A tegnapi megingó optimizmust a gyenge kínai GDP adatok is tetézték, az árfolyam immár 297 fölé szökkent. A harmadik negyedévre a kínai bruttó nemzeti össztermék 9,3 helyett 9,1 százalékkal növekedett csupán. A ma publikált többi kínai adat egyébként szép számokat mutat, de a gyengébb GDP erre sötét árnyékot vet, így mára a domináns irány ismét a forintgyengülés lehet” – vélekedett az elemző.

Karsai hozzátette, a Moody’s hitelminősítő intézet figyelmeztette Franciaországot, hogy elvesztheti a legjobb adósnak járó AAA besorolását, ha nem kezd bele átfogó reformintézkedések végrehajtásába. A hír hatására a 10 éves német illetve a hasonló futamidejű francia kötvények hozamkülönbözete rekordszintre, 100 bázispontra nőtt, úgy, hogy a német, illetve a francia besorolás megegyezik. A negatív hírek 1,37 alá vitték az euró/dollár árfolyamát, és 218 fölé repítették az dollár/forint kurzust.

Ma 11-kor közlik a német ZEW-index aktuális értékét, a várakozások eleve romlást várnak az előző hónaphoz képest, de ha az intézet által publikált számok a becsléseket is alulmúlják, akkor a dollár további erősödést könyvelhet el a közös devizával szemben.

A tegnapi nappal ellentétben az euró/dollár árfolyama esést mutat, ennek ellenére az euró/frank kurzusa oldalazik 1,24-nél. A forint gyengülése az euróhoz képest viszont jelentős, és ez meglátszik a frank árfolyamában – nagyarázza Karsai Péter. Hozzátette: 241,50-nél jár az árfolyam, ami a tegnapi 235-ös mélyponthoz képest 3 százalékos forintgyengülést jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.