BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: Abban bízhatunk, hogy gyorsan megállapodunk az IMF-fel

Romló hangulatban gyengül a forint, a hajnali 305 környékéről piacnyitásra 307,50 lett. Az amerikai gazdaság lassulása, illetve a két kontinens adóssággondjai kockázatkerülést generálnak a devizapiacokon – kezdi napi devizapiaci elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A feltörekvő devizák gyengülnek, és ahogy ez mostanában lenni szokott ilyenkor a forint alulteljesít. A tőzsdék esnek, az ázsiai parkettek indexei 6 hetes mélypontot értek el, az arany ára megint emelkedő félben van, a romló növekedési kilátások miatt az olaj hordónkénti ára csökkenést mutat – írja Karsai Péter.

A piaci szereplők bizonytalanok a jövőt illetően, és ezt Marek Belka, lengyel jegybankelnök nyilatkozata is alátámasztja. Szerinte a jelenlegi gazdasági környezetben kamatcsökkentésre, és kamatemelésre egyaránt van esély, az euró/zloty árfolyamát gyengének látják, tartanak az infláció felpörgésétől, ezért tovább folytatják intervenciók segítségével a gyengülés fékezését – vélekedett a Commerzbank elemzője.

Nálunk jelenleg nincs mozgástér jegybanki beavatkozásra, így leginkább abban bízhatunk, hogy gyorsan megállapodunk az IMF-el, ami még borongós hangulatban is nagy valószínűséggel forinterősödést eredményezne – tette hozzá. A szakértők 305 és 309 forint közötti euróra számítanak.

„Több szálon futnak az események az eurózónában. Egyrészről azon megy a vita, hogy meddig folytatódjék az EKB kötvénypiaci intervenció sorozata, másrészről pedig azon megy a huzavona, hogy legyen-e közös eurókötvény, ami most stability bond néven futna, de ugyanazzal a tartalommal bírna, mint elődei. Ezen kívül az EFSF mechanizmust is mihamarabb működésbe kellene lendíteni, de sajnos mélyebb integráció nélkül minden döntés lassú és nehézkes lesz” – mutatott rá Karsai.

Úgy látja, a lassan őrlő európai malmok recessziós veszélyt jelentenek az amerikai gazdaságra is, tegnap ugyanis a harmadik negyedéves GDP adat 2,5 százalékos várt eredmény helyett csak 2,0 százalékos lett. Ma számos fontos gazdasági mutatót tesznek közzé az Egyesült Államokban közülük talán a legfontosabb a tartós cikkek rendelési állománya lehet. Rosszabb számok érkeztével a kereskedők ún. „risk off” üzemmódba kapcsolhatnak, ami a délelőtti 1,3450 körüli euró/dollár árfolyamot tovább viheti a dollárerősödés irányába.

Az euró/frank piacán is meglátszik a kockázatvállalási kedv hanyatlása, 1,24 helyett 1,23 körül kereskednek a devizapárral, így újra 250 fölé szökkent a frank/forint árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.