BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Nagyot erősödhet a forint, ha nem minősítenek le

Nemzetközi események nyomasztják a forintot, miközben Magyarország leminősítésével kapcsolatos spekuláció továbbra is jelen van – áll a Raiffeisen Bank szerdán este kiadott elemzésében.

310 felett megvan az újabb két és féléves csúcs az euró/forintárfolyamában. A forint újbóli gyengülése hathatós nemzetközi segítséggel valósult meg: a piaci aggodalmak azzal párhuzamosan szabadultak el, hogy az olasz kötvényhozamok a 10 éves lejáratok esetében 7% fölé emelkedtek, mintegy önbeteljesítő módon száguldva a hosszú távon fenntarthatatlan szintek felé – mutatnak rá a Raiffeisen Bank budapesti elemzői.

„A forint árfolyamát tehát továbbra is nyomasztja az európai adósság-válság, amely még nagyon hosszú távon is jelen lesz, Magyarország pedig közvetlenül érintett az európai gazdasági lassulás miatt, ezért a hazai eszközök kilátásai továbbra sem jók” – vélekednek a közgazdászok.

A nemzetközi problémák mellett a hazai leminősítéssel kapcsolatos spekuláció továbbra is jelen van, ami a forintra nehezedő leértékelődési nyomást tovább erősíti a kockázatkerülés
Időszakában – emelik ki.

Kiemelik: hazai fronton inkább pozitív fejleményeket hoztak az elmúlt napok. Az ipar és a külker számai is pozitív meglepetést okoztak, az államháztartás pedig a tervezettnek megfelelő pályán halad, ugyanakkor ezek a jelentések nem voltak tetten érhetőek a forint árfolyamában. A legfontosabb változást a kormány eddigi egyoldalú, diktátumszerű gazdaságpolitikájában véltük felfedezni a PSZÁF-fel és a Bankszövetséggel folytatott tárgyalásokat követően.

Emlékeztetnek, Matolcsy György jelezte, hogy egyelőre nem lesz új devizahiteles mentőcsomag - ez pedig szöges ellentétben áll az elmúlt hetek kormányzati kinyilatkoztatásaival, amelyek szerint a teljes devizahitelállomány gyors kisöprését tervezik. A nemzetgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalások értelmében a Bankszövetség két héten belül javaslattal áll elő a frankhitel-problémára, amely vélhetően a veszteségek megosztására fog vonatkozni.

„A fejleményeket pozitívan értékeljük, mivel a devizahitelek átváltásával kapcsolatos tervek fontos szempontot jelentenek a hitelminősítőknél. Várhatóan mindhárom hitelminősítő még az év vége előtt ítéletet mond a hazai besorolásról, a jelenlegi besorolás megerősítése rövid távon akár 5-15 egységnyi erősödést is hozhatna a forint euróban kifejezett árfolyamában”, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.