BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat jelei a kormány "diktátumszerű" gazdaságpolitikájában

Matolcsy György tegnap jelezte, hogy egyelőre nem lesz újabb devizahiteleseket segítő mentőcsomag. A végtörlesztéshez, és a korábbi kommunikációhoz, lépésekhez képest ez egyértelmű fordulatot jelet.

„Fordulat jeleit véljük felfedezni a kormány eddigi egyoldalú, diktátumszerű gazdaságpolitikájában a tegnapi PSZÁF-fel és a Bankszövetséggel folytatott tárgyalásokat követően” – írja Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank közgazdásza elemzésében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy egyelőre nem lesz új devizahiteles mentőcsomag, a Bankszövetség pedig két héten belül javaslattal áll elő a frankhitel-problémára.

Matolcsy György és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozták: megállapodásuk alapján a bankszövetség tegnap hat banki vezetőből álló munkabizottságot hozott létre. Ez a grémium két héten belül programokat dolgoz ki a devizahiteles magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok problémáinak kezelésére. A kormány pedig vállalta, hogy a két hét alatt tartózkodik a bankrendszert érintő egyoldalú intézkedésektől.

„A fejleményeket pozitívan értékeljük, de a forint árfolyamát egyelőre nem ez, hanem a nemzetközi széljárás segítette” – mutatott rá a Raiffeisen közgazdásza.

„A Credit Suisse által vizsgált 17 feltörekvő piaci deviza között a forint a rangsor utolsó helyére került a költségvetési kilátások miatt, tehát egyértelmű eladásra ajánlják a hazai fizetőeszközt” – írja Kovács Mátyás.

Az eurót péntek délelőtt 304,3 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon, amely mérsékelt gyengülésnek (0,3 százalék) felel meg a záróárfolyamához képest.

A svájci frank ára 250 forint alá ereszkedett, délelőtt 248,6 forinton jegyzik az alpesi devizát. Az amerikai dollárral 220 forint körül kereskednek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.