BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Már az euró összeomlásával kalkulál a piac

Az euró összeomlásával kapcsolatos félelmek miatt nem volt elégséges érdeklődés a heti német államkötvény-aukción a bankok és a befektetők részéről - írta a csütörtöki Financial Times.

Az előző nap hatmilliárd euró értékben meghirdetett tízéves német kötvényre kevesebb mint négymilliárd euró vételi ajánlat érkezett. Német államkötvény-kibocsátásnak az euró meghonosítása óta nem volt ilyen gyenge piaci fogadtatása.

A londoni gazdasági napilap csütörtöki értékelése szerint egyes piaci szereplők az alacsony német kötvényhozammal magyarázzák ugyan a vásárlók távolmaradását, az euróövezettel kapcsolatos befektetői félelmek terjedése nyomán azonban immár a német befektetési termékekkel is mint "kockázati eszközökkel" kereskednek, és a német kötvényhozamok jórészt a francia, az olasz, a spanyol és a belga hozamokkal összhangban emelkednek.

A Financial Times szerint a német kötvénykibocsátást a bankok és a befektetők azért "hanyagolták", mert tartanak attól, hogy a valutaunió a romló piaci hangulat és a hatalmas euróövezeti államadósság miatt összeomolhat.

A lap idézi az Icap brókercég közgazdászát, Don Smitht, aki szerint "bár ez csak egyetlen aukció volt, de a piacon sokan egyre inkább úgy látják, hogy a válság egy irányba tart - az euróövezet felbomlása felé".

Ezzel - az egyik nagy londoni befektetési bankcsoport legfrissebb globális felmérése szerint - az intézményi befektetők jelentős része is egyetért.

A Barclays Capital, amely világszerte 984 nagy intézményi befektetőt vont be negyedik negyedévi felmérésébe, a vizsgálat eredményeit feldolgozó elemzésében kiemelte, hogy a válaszadók kétharmada szerint Európa jövőre ismét recesszióba süllyed, és a befektetők fele azt sem tartja kizártnak, hogy az euróövezetből már 2012-ben kiesik legalább egy tagállam.

A felmérésbe bevont alapkezelők 35 százaléka szerint csak Görögország eurótagsága szűnik meg jövőre, de az intézményi befektetők 5 százaléka azt sem tartja kizártnak, hogy az összes perifériális euróövezeti gazdaság feladja valutauniós tagságát 2012-ben.

Az euróövezeti recessziót és a valutaunió valamilyen formájú felbomlását más nagy londoni házak is jelentős eséllyel jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - decemberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális előrejelzésében közölte, hogy 2012 egészében átlagosan 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár az euróövezetben.

A cég elemzői közölték azt is, hogy jóllehet a valutaunió szétesése nem a központi előrejelzési forgatókönyvük, a ház azonban továbbra is hozzávetőleg 40 százalékosra taksálja az euróövezet "részleges összeomlásának" esélyét.

Az EIU értékelése szerint az európai pénzügyi válság "gyorsan közeledik a végkifejlet felé", és már nincs messze "az átbillenési ponttól". A befektetők azt a nézetet vallják, hogy két lehetőség van: a költségvetési integráció vagy a valutaunó felbomlása, és a gyenge növekedési kilátású, magasan eladósodott tagországok hitelezési költségeinek felhajtásával próbálják kierőszakolni az egyik vagy a másik fejleményt - áll az EIU új elemzésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.