BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátha öngyilkosok lesznek? - Kivárnak a német bankok

A német bankok a tervezett görögországi népszavazás előtt semmiképp nem hajtják végre a múlt heti EU-csúcson elhatározott adósságleírást - jelentette be szerdán a német bankszövetség.

A Berlinben közzétett állásfoglalás szerint a bankszövetség a csúcson született, a görög adósságválság enyhítését célzó megállapodásokban foglaltak végrehajtását a referendum előtt irreálisnak tartja. "A népszavazás előtt semmiképp nem szabad kész tényeket teremtenünk" - jelentette ki Michael Kemmer, a szövetség elnöke.

Kemmer nem utalt konkrétan arra, hogy a német bankok milyen álláspontra helyezkednek, amennyiben a referendumon a brüsszeli megállapodásokat elutasító eredmény születik. Értesülések szerint ebben az esetben azonban csekély a valószínűsége az előirányzott, ötven százalékos adósságelengedésnek.

A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt szerint vezető közgazdászok Németországban attól félnek, hogy a tervezett népszavazás kudarcának pusztító következményei lennének az euróövezet pénzügyi rendszerére. Önmagában véve nem helytelen, hogy Papandreu görög miniszterelnök megpróbál újabb legitimációt szerezni politikájához a tagállamok múlt héten elfogadott csúcsértekezleti határozatainak valóra váltása érdekében. Ám ha a népszavazás eredménye nem, az a szakértők szerint jelentősen növelné a csődkockázatot és sokkot okozna a globális pénzügyi rendszerben.

A lap szerint az sem világos, miről akarnak tulajdonképpen a görögök szavazni. "A hitelező bankok általi egyoldalú, önkéntes adósság elengedésről? Aligha. Az EU és az IMF segélyeiről? Az állami pénzügyek szükséges átstrukturálásáról?  Ez új választásokhoz vezetne. Mindent egybevetve úgy tűnik, politikai öngyilkosságról van szó, amelyet a félelmem motivál, ezt azonban egyedül kellene elkövetni – vélik a lapnak nyilatkozó szakértők.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.