BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Iszonyatosan drágult a magyar államadósság

Nem sikerült a mai, 6 hetes kincstárjegy-aukció, és a hozamok meredeken emelkedtek a másodlagos piacon. Egyre közelebb a leminősítés, miközben a kormány nem hajlandó az IMF-hez fordulni.

„Bár a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a piacról finanszírozza magát, a bizonyítékok azt mutatják, hogy ez igen ingatag” – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere, aki 1,5 milliárd dollárt kezel.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem tudta eladni a felajánlott 50 milliárd forintnyi kincstárjegyet. Az elsődleges forgalmazók nem jegyezték le a papírokat.

Ha IMF-védőhálója lenne Magyarországnak – mint Romániának vagy Lengyelországnak –, akkor biztonságosabb lenne a költségvetés finanszírozása – mutatott rá Bebesy. A piaci finanszírozás száradása esetén az IMF-hitellel finanszírozható lenne az adósság.

Célkeresztben Magyarország: A világ legrosszabb devizája a forint

Az ÁKK délutáni adatai szerint a hozamok intenzíven emelkedtek hétfőn. A 3 hónapos kincstárjegyek hozama a másodlagos piacon 4 bázisponttal ugrott 6,47 százalékra, a 6 hónapos kincstárjegyek referenciahozama 13 bázisponttal emelkedett 6,65 százalékra. A 12 hónap lejáratú adósságpapíroknál 9 bázispontos hozamemelkedést mért az ÁKK, 6,89 százalékos szintre ugrott a hozam.

A 2014-ben lejáró államkötvények hozama 46 bázisponttal került feljebb, 8,35 százalékra. Az 5 éves állampapírok 44 bázispontos hozamemelkedésen mentek keresztül, 8,61 százalékra került a jegyzés.

A 2022-ben lejáró (10 éves állampapír) hozama 0,31 bázisponttal, 8,64 százalékra ugrott. A 15 éves papírok hozama 30 bázisponttal ugrott, 8,64 százalékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.