BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támadások kereszttüzében a forint - Vége a magyar sztorinak?

A forint egyik nap a világ legpocsékabbul teljesítő devizája, néhány napra rá pedig a világ legjobb fizetőeszközei közé tartozik. A forint volatilitása tehát óriási. Ebből két dolog is következhet: a forint igen sérülékeny feltörekvő deviza, valamint a kormányzat gazdaságpolitikai lépéseinek kiszámíthatatlanságát is jelzi. A leminősítési félelem, a végtörlesztés, az akadozó kötvényaukciók jó sztorit jelentettek a piaci szereplőknek, hogy adják a forintot.

A viszonylag barátságos 260-280-as árfolyamsávban mozgott a forint árfolyama az euróval szemben ebben az évben augusztus végéig. Miután júliusban nem tudott megküzdeni a 263-260-as árfolyam környékén tornyosuló szintekkel, a gyengülés irányába mozdult el. Feltörekvő devizaként a nemzetközi környezet romlására gyengüléssel reagált a forint is, azonban meglehetősen jól bírta a piaci viharokat még augusztusban is a magyar deviza.

Az eurózóna szuverén adósságválsága mára már a magországokat is támadja, egyre nagyobb a félelem a piacokon, hogy egyes tagok kiválnak, vagy szétesik a monetáris unió. Ebben a meglehetősen pesszimista hangulatban pedig nem éppen volt szerencsés időzítés a kormány nem ortodox gazdaságpolitikájának egy új elemének megvalósítása. Ez segítette a „spekulánsokat”, hogy támadják a forintot.

Szeptember óta a forint látványosan alulteljesítő a régiós országok devizájához képest, és egyes időszakokban a világ legrosszabbul teljesítő devizájának címét is magáénak tudhatta. Annak ellenére, hogy Magyarország viszonylag erős fundamentumokkal rendelkezik, számos belföldi kockázat merült fel az elmúlt hónapokban.

A 2012-es költségvetés számait nem feltétlenül hitték el a befektetők, tekintettel arra, hogy a kormányzat jóval a piaci konszenzus feletti növekedéssel tervezte meg azt. A költségvetés 1,5 százalékos növekedésre épül, míg az Európai Bizottság és a Fitch Ratings is csupán 0,5 százalékos növekedést lát elérhetőnek. A legjelentősebb kockázatot azonban a végtörlesztés okozta, amely felerősítette a forint sérülékenységét is. A romló kilátások és a gazdaságpolitikai lépések kiszámíthatatlansága miatt felerősödött annak kockázata, hogy a Standard & Poor’s „bóvli” kategóriába minősíti az országot; az ügynökség negatív figyelőlistára helyezte az országot.

A piaci szereplőknek pedig a romló nemzetközi környezetben ezek a tényezők elegendőek voltak ahhoz, hogy folyamatos eladói nyomás alá helyezzék a forintot, és történelmi mélypontra küldjék a múlt héten, 318 körül. A kormány a múlt hét második felében bejelentette, hogy újra tárgyalásokat kezd az IMF-fel (miután akadoztak a magyar kötvénykibocsátások), amely segítette a forint erősödését, és a 300-as szint közelébe került, azonban a piaci szereplőket egyelőre nem teljesen győzte meg a bejelentés.

Erre mutat rá, hogy a héten újra alulteljesítő a forint a régiós devizákhoz képest. Igaz, a lengyel zloty árfolyamát segíti a központi bank intervenciói. Néhány elemző úgy látja, hogy a kormány nem fog tudni megállapodni az IMF-fel egy védőhálóról, mert Magyarország ragaszkodik a gazdaságpolitikai szuverenitáshoz, a valutaalapnak pedig komoly feltételei lehetnek. Úgy látszik, hogy ameddig nem érkeznek pozitív hírek a tárgyalások kapcsán (illetve nem javul érdemben a nemzetközi hangulat, vagy a jegybank nem kezd kamatemelésbe, intervencióba), addig nem beszélhetünk arról, hogy vége lenne a magyar sztorinak. Szerda délután 311 forint felett jegyzik az eurót, kevesebb mint 7 egységre a múlt hét hétfőn kialakult 317,92-es mélyponttól.

Összességében a forint ellenálló-képességét a kormányzat nem szokványos gazdaságpolitikája gyengítette az elmúlt hónapokban, amelyet mérsékelten javíthatott az IMF-tárgyalások bejelentése, azonban érdemi fordult egyelőre nem következett be.

Egyelőre mindhárom hitelminősítő ügynökség egy lépcsőfokkal tartja a „bóvli” kategória felett Magyarországot, negatív kilátással. Az S&P pedig továbbra is negatív figyelőlistán tartja az országot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.